Site icon Kocaeli Bitkileri

Papaver pilosum (Kel lale)

Papaver pilosum

Papaver pilosum: 05/06/2021; Kıranyurt Yaylası; 1200 m.; alpin çayır. © Ümit Malkoçoğlu.

Tanımı

Gövde dik, dallı ve yoğun biçimde ülgerli kıllıdır. Alt yapraklar darca ters yumurtamsı dikdörtgensi, üst yapraklar yumurtamsı, tamamı kadifemsi ve kenarları düzensiz dişlidir. Taç yapraklar yuvarlak, turuncu kırmızı ila koyu turuncu renkli ve 4 cm çapındadır. Kapsül çıplak, tabanda yuvarlak, dikdörtgensi ve 1 ila 1,5 cm uzunluğundadır. Disk düz ve merkezde hafifçe kalkansıdır. 6 ila 7 arası sayıda tepecik bulunur.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak sadece Türkiye’de yayılış gösterir. [Harita] Kayalık alpin çayırlarda görülür. Kartepe ilçesinde gözlemlenmiştir. Görseller Ümit Malkoçoğlu’nun izni ile kullanılmıştır. Haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açar. 1200 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde kellale adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince süt anlamın gelir. Cinsin bazı üyelerinde görülen sütsü özsuyuna işaret eder. Aynı köke bağlı “gıda” anlamına gelmesi de muhtemeldir. Bitki antikçağda çocukların uykuların düzenlenmesi için kullanılırdı. Cinsin Türkçe adı olan “gelincik”, çiçeklerinin muhtemelen gelinlerin yüzünü örtmek için kullanılan kırmızı renkli duvağa benzediği için tercih edilmiştir. Anadolu’da bir çocuk oyunu olarak gelincik çiçeklerinden bebek yapılır. Tür adı Latince ülgerli anlamına gelir. Türün gövdesinin ülgerli olmasına işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version