Özet
Papaver pilosum (Kel lale) genelde yüksek rakımlardaki çayırlarda görülen ve yaz aylarında çiçek açan çok yıllık bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Papaver pilosum (Kel lale) gövde dik, dallı ve yoğun biçimde ülgerli kıllıdır. Alt yapraklar darca ters yumurtamsı ya da dikdörtgensi, üst yapraklar yumurtamsı, tamamı kadifemsi ve kenarları düzensiz dişlidir. Taç yapraklar yuvarlak, turuncu kırmızı ya da koyu turuncu renkli ve 4 cm çapındadır. Kapsül çıplak, tabanda yuvarlak, dikdörtgensi ve 1 ila 1,5 cm uzunluğundadır. Disk düz ve merkezde hafifçe kalkansıdır. 6 ila 7 arası sayıda tepecik bulunur.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak sadece Türkiye’de yayılış gösterir. [Harita, Alt türler] Kayalık alpin çayırlarda görülen bitki umumiyetle haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 1200 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda Kartepe ilçesinde gözlemlemek mümkündür. Görseller Ümit Malkoçoğlu’nun izni ile kullanılmıştır.
Türkçe adları
Dilimizde kellale adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Latince süt anlamın gelir ve bu bağlamda cinsin bazı üyelerinde görülen sütsü özsuyuna işaret etmektedir. Aynı köke bağlı gıda anlamına gelmesi de muhtemeldir. Bitki antikçağda çocukların uykuların düzenlenmesi için kullanılırdı. Diğer yandan cinsin Türkçe adı olan gelincik, çiçeklerinin muhtemelen gelinlerin yüzünü örtmek için kullanılan kırmızı renkli duvağa benzediği için tercih edilmiştir. Anadolu’da bir çocuk oyunu olarak gelincik çiçeklerinden bebek yapılır. Tür adı Latince cılız tüylü anlamına gelir ve açık bir şekilde türün gövdesinin tüy yapısına dikkat çekmektedir.
Bir yanıt yazın