Tanımı
Papaver lecoqii (Sabuncuk) genelde işlenmemiş arazilerde görülen ve bahar ortasından yaz başına kadar çiçek açan tek yıllık bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Papaver lecoqii (Sabuncuk) genellikle 40 ila 60 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Gövdeler dik, alt bölümde yayılıcı ve üst bölümde yaslanıcı kıllıdır. Yapraklar derin teleksi ve terminal bölüm yanal bölümlerle eşit uzunluktadır. Çiçek durumu sapı yaslanıcı kıllıdır. Taç yapraklar 2 ila 4 cm uzunluğunda ve turuncu ila kırmızı renklidir. Kapsül sapsız ya da neredeyse saplı, yumurtamsı dikdörtgensi ve tabana doğru daralmaktadır.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Kuzey Afrika ve Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Tarlalar, yol kenarı ve tahrip edilmiş arazilerde görülen bitki umumiyetle nisan ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda Kartepe ilçesinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde sabuncuk adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Latince süt anlamın gelir ve bu bağlamda cinsin bazı üyelerinde görülen sütsü özsuyuna işaret etmektedir. Aynı köke bağlı gıda anlamına gelmesi de muhtemeldir. Bitki antikçağda çocukların uykuların düzenlenmesi için kullanılırdı. Diğer yandan cinsin Türkçe adı olan gelincik, çiçeklerinin muhtemelen gelinlerin yüzünü örtmek için kullanılan kırmızı renkli duvağa benzediği için tercih edilmiştir. Anadolu’da bir çocuk oyunu olarak gelincik çiçeklerinden bebek yapılır. Tür 18 Nisan 1802 – 5 Ağustos 1871 yılları arasında yaşamış Fransız bitki bilimci Henri Lecoq’a adanmıştır. Bitkilerin üremelerine ilişkin yazdıkları önemli kabul edilir. Özellikle bitkilerin melezlemesi ile ilgili olan metinlerine Charles Darwin ve Gregor Mendel gibi isimler tarafından atıfta bulunulmuştur.
Bir yanıt yazın