Papaver lecoqii (Sabuncuk)

derleyen:

Tanımı

60 cm büyüyebilir. Çiçekleri büyük ve gösterişlidir. Taç yaprak sayısı dörttür. Gövde genelde sert tüylerle kaplıdır ve bunlar neredeyse yüzeye yapışık haldedir. Kapsüller tüysüzdür. Bitki kırıldığında sarı ile beyaz arası bir özsu sızdırır. Tohumlar toprakta uzun süre canlı kalabilir. İki çanak yaprak görülür ancak bunlar çiçek açıldığında düşerler. Tepecik yıldız biçimlidir. Yapraklar almaşlı dizilişli, saplı ve tüylüdür. Tohumlar ağustos ve eylül ayları arasında olgunlaşır. Tohumlar bahar aylarında doğrudan dışarı ekilebilir. Çiçekler erseliktir. Güneşli bölgeleri ve nemli toprakları tercih eder.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Tarlalar, yol kenarı ve tahrip edilmiş arazilerde görülür. Kartepe ilçesinde gözlemlenmiştir. Nisan ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde sabuncuk adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince süt anlamın gelir. Cinsin bazı üyelerinde görülen sütsü özsuyuna işaret eder. Aynı köke bağlı “gıda” anlamına gelmesi de muhtemeldir. Bitki antikçağda çocukların uykuların düzenlenmesi için kullanılırdı. Cinsin Türkçe adı olan “gelincik”, çiçeklerinin muhtemelen gelinlerin yüzünü örtmek için kullanılan kırmızı renkli duvağa benzediği için tercih edilmiştir. Anadolu’da bir çocuk oyunu olarak gelincik çiçeklerinden bebek yapılır. Tür 18 Nisan 1802 – 5 Ağustos 1871 yılları arasında yaşamış Fransız bitki bilimci Henri Lecoq’a adanmıştır. Bitkilerin üremelerine ilişkin yazdıkları önemli kabul edilir. Özellikle bitkilerin melezlemesi ile ilgili olan metinlerine Charles Darwin ve Gregor Mendel gibi isimler tarafından atıfta bulunulmuştur.

Fotoğrafları