Site icon Kocaeli Bitkileri

Papaver gracile (Zemperlik)

Tanımı

30 ila 50 cm büyüyebilir. Gövde dik, dallı, tüysüz ya da seyrek kıllıdır. Alt yapraklar lirsi tek teleksi, gövde yaprakları dikdörtgensi, sapsız ve sarılıcıdır. Tomurcuklar yumurtamsı dikdörtgensi ve 1 m uzunluğundadır. Taç yapraklar soluk gül renklidir. Kapsül ters yumurtamsı dikdörtgensi ve tepede neredeyse çomaksıdır. Güneşli bölgeleri ve geçirgen toprakları tercih eder.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak doğu Akdeniz havzasında (Ege adaları, Kıbrıs ve Türkiye’nin batısı) yayılış gösterir. [Harita, Herbaryum] Makilik ve kayalık bölgelerde görülür. Başiskele ilçesinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenememiştir. Nisan ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1300 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde zemperlik adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince süt anlamın gelir. Cinsin bazı üyelerinde görülen sütsü özsuyuna işaret eder. Aynı köke bağlı “gıda” anlamına gelmesi de muhtemeldir. Bitki antikçağda çocukların uykuların düzenlenmesi için kullanılırdı. Cinsin Türkçe adı olan “gelincik”, çiçeklerinin muhtemelen gelinlerin yüzünü örtmek için kullanılan kırmızı renkli duvağa benzediği için tercih edilmiştir. Anadolu’da bir çocuk oyunu olarak gelincik çiçeklerinden bebek yapılır. Tür adı Latince ince/zarif anlamına gelir. Özgün tanımda epitet tercihi ile ilgili detay mevcut değil, muhtemelen türün genel görünümü kastediliyor.

Exit mobile version