Now Reading:

Papaver dubium (Köpekyağı)

Font Selector
Sans Serif
Serif
Font Size
A
A
You can change the font size of the content.
Share Page
16 Nisan 1753
için

Papaver dubium (Köpekyağı)

Papaver dubium

Tanımı

Papaver dubium (Köpekyağı), Gelincikgiller (Papaveraceae) ailesine bağlı Gelincik (Papaver) cinsinden genellikle 40 ila 60 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Gövdeler dik, alt bölümde yayılıcı ve üst bölümde yaslanıcı kıllıdır. Yapraklar derin teleksi ve terminal bölüm yanal bölümlerle eşit uzunluktadır. Çiçek durumu sapı yaslanıcı kıllıdır. Taç yapraklar 2 ila 4 cm uzunluğunda ve turuncu ila kırmızı renklidir. Kapsül sapsız ya da neredeyse saplı, yumurtamsı dikdörtgensi ve tabana doğru daralmaktadır. Terletici etkisi vardır. Düşük düzeyde de olsa zehirli bir bitkidir.


Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa ve Akdeniz havzası ile Pakistan arasında kalan bölgede yayılış gösterir ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. Tarlalar, yol kenarı ve tahrip edilmiş arazilerde görülen bitki umumiyetle nisan ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.

Harita → Alt türler → Sinonimler → Herbaryum


Etimoloji

Cins adı Latince süt anlamın gelir ve bu bağlamda cinsin bazı üyelerinde görülen sütsü özsuyuna işaret etmektedir. Aynı köke bağlı gıda anlamına gelmesi de muhtemeldir. Bitki antikçağda çocukların uykuların düzenlenmesi için kullanılırdı. Diğer yandan cinsin Türkçe adı olan gelincik, çiçeklerinin muhtemelen gelinlerin yüzünü örtmek için kullanılan kırmızı renkli duvağa benzediği için tercih edilmiştir. Anadolu’da bir çocuk oyunu olarak gelincik çiçeklerinden bebek yapılır. Epitet Latince şüpheli anlamına gelir. Türün bir ara form ya da melez olup olmadığı ile ilgilidir. Özgün tanımda bu “Planta media inter P. argemone & P. rhoeas. Capsulis clavatis & pilis pedunculo adpressis cum P. argemone convenit & P. rohoeas differt” olaak belirtilmiştir.


Papaver dubium
Papaver dubium
Papaver dubium
Köpekyağı
Köpekyağı

Köpekyağı…

Papaver dubium, genelde işlenmemiş arazilerde görülen ve bahar ortasından yaz başına kadar çiçek açan tek yıllık bir bitkidir.

Dilimizde köpek yağı adı ile bilinmektedir.

1

Quercus cerris (Saçlı meşe) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık biçimde görülen bir bitkidir.

3

Quercus coccifera (Kermes meşesi) Akdeniz ülkelerinde kültürel açıdan önemli olan ve binlerce yıldır kullanılan meşhur bir bitkidir.

5

Quercus robur (Saplı meşe) binlerce yıldır tıbbi ve gıda amaçlı olarak kullanılan, ayrıca peyzajlara dikilen meşhur bir bitkidir.

7

Quercus rubra (Kızıl meşe) özellikle yapraklarını güz mevsiminde aldıkları renkler nedeniyle yaygın biçimde peyzajlara dikilen bir bitkidir.

9

Quercus ilex (Pırnal meşesi) genelde düşük rakımlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan her dem yeşil bir meşe türüdür.

11

Quercus infectoria (Mazı meşesi) binlerce yıldır derileri işlemek ve boya elde etmek için kullanılan bir çalıdır.

13

Quercus frainetto (Macar meşesi) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık halde görülen bir bitkidir.

Derleyen

İzmitli, Kocaeli Üniversitesi'nde bitki tarihi üzerine çalışıyor.

Total 2156 content entries
Hakkında

Kocaeli’nde görülen bitkilerin klasik ve modern kaynaklara göre tıbbi, mutfak, ekonomik, vb. alanlardaki potansiyelinin ortaya konması amaçlanmış, ayrıca ilin bitki zenginliği fotoğraflarla desteklenerek ilgililer için bir kaynak oluşturulması gayesi güdülmüştür.