Site icon Kocaeli Bitkileri

Pancratium (Kumzambağı)

Özet

Pancratium (Kumzambağı) büyük, beyaz ve hoş kokulu çiçekleri bulunan ve deniz kıyısında görülen bitkilerden oluşan bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asparagales

Kuşkonmaz takımı

Amaryllidaceae

Nergisgiller

Tanımı

Pancratium (Kumzambağı) genellikle 40 ila 50 cm büyüyebilen soğanlı bitkilerden oluşan bir cinstir. Yumrular 4 ila 8 cm çapında, uzun bir boyna doğru daralıcı olmakla birlikte küresel ya da yumurtamsıdır. Yapraklar şeritsi ila kayış biçimde, sapsız ve genellikle bükülmüştür. Sıkapa 2 ila 3 cm çapında, katı ve yapraklarla aynı boyda ya da daha kısadır. Çiçek durumu tek ya da çok çiçekli, 1 ila 2 adet kaynaşık invıolukral bırahte ile çevrili, tepede ve şemsiye biçimlidir. Çiçekler kokulu, beyaz ya da yeşilimsi, düzenli, sapsız, uzun silindirik çiçek örtüsü tüplü ve uçta huni biçimidir. Çiçek örtüsü bölümleri şeritsi ila darca mızraksı ve yayılıcıdır. Ercikler çiçek örtüsü tüpünün boğazına yerleşmiştir. Meyve bölümlü bir kapsüldür. Tohumlar meyve başına 12 ila 40 adet, köşeli ve siyah renklidir. Cins Avrasya ve Afrika’ya özgüdür. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca her şeyi güçlü anlamına gelir. İsim Dioscorides tarafından kullanılmaktadır, burada atıf iki yönlü olabilir, ilki bitki bilinen bir tıbbi bitkidir. İkincisi ise bitkinin, habitatı ile ilgili olmalıdır. Bitki, deniz kumullarında görülür ve burada koşullar oldukça zordur. Kelime her derde deva anlamında da kullanır. İsim ayrıca Yunan olimpiyatlarında bulunan ve boks ile güreşin karması olan bir spor dalının adıdır.

Kocaeli’ndeki türler

Pancratium maritimum

Kum zambağı

Exit mobile version