Site icon Kocaeli Bitkileri

Pallenis spinosa (Diken otu)

Pallenis spinosa

Pallenis spinosa: 06/04/2019; Hereke; 10 m.; deniz kenarı. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Pallenis spinosa (Diken otu) genelde işlenmemiş arazilerde görülen ve bahar ortasından yaz sonuna kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Pallenis

Dikenotu

Tanımı

Pallenis spinosa (Diken otu) halihazırda bazı kaynaklarda Asteriscus spinosus olarak geçer. Genellikle 60 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Yapraklar almaşlı dizilişli, mızraksı ya da eliptik olabilir. Taban yaprakların sapı kısadır, gövde yapraklı sapsız ya da sarılıcıdır. Dalların tepesinde tek bir çiçek başı görülür. İnvolukrum 1 ila 1,5 cm genişliğindedir. Dış filariler yayık, mızraksı ve dikensi uçlu, iç filariler  dikdörtgensi mızraksıdır. Çiçekler erseliktir. Yaprak kenarları dişlidir. Kapçık 2 ila 2,5 mm uzunluğunda ve kahverengidir. Sorguç beyaz renklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir ancak günümüzde Avustralya kıtasına da dağılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Yol kenarı, kayalık bölgeler ve çayırlarda görülen bitki umumiyetle nisan ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 400 metreye kadar olan rakımlarda İl genelinde yaygın olarak gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde dikenotu, buhurumeryem ve altungöz adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince kepekli anlamına gelir ve bu bağlamda çiçek tablasının paleya yapısına işaret eder. Tür adı Latince dikenli anlamına gelir ve açık bir şekilde çiçekleri çevreleyen involukral bırahtelerin dikensi uçlarına dikkat çekmektedir. İkili adlandırma öncesi adı “Aster legitimus culisii alter spinosus luteus”tur.

Tıp

Egzema (dermatit), romatizma, kas kasılması, bebeklerin kusma, diyabet, baş ağrısı ve dezenfeksiyon tedavisinde geleneksel olarak kullanılır.

Fotoğrafları

Exit mobile version