Paliurus spina-christi (Kara çalı)


Plantae

Bitkiler


Rosales

Gül takımı


Rhamnaceae

Cehrigiller


Paliurus

Karaçalı

Kara çalı

Paliurus spina-christi

Paliurus spina-christi (Kara çalı) hakkında genel bilgiler.

2 ila 4 metre büyüyebilir. Sürgünler zikzaklıdır. Yapraklar oval, 2 ila 5 cm uzunluğunda, 1 ila 4 cm genişliğinde, parlak yeşil renkli ve düz kenarlıdır. Meyvesi 2 ila 3,5 cm çapında kuru, odunsu bir fıstıktır. Tohumlar ekim ve kasım aylarında olgunlaşır. Geçirgen toprağı ve güneşli bölgeleri tercih eder. -15 dereceye kadar dayanıklıdır. Genç dallar yoğun biçimde kahverengi tüylerle kaplıdır. Olgun dallarda ise bu tüyler görülmez.

Tür adı Latince İsa’nın dikeni anlamına gelir. İsa’nın çarmıha gerilmeden önce başına sarılan bitki olduğuna inanılır. Bu bitkinin meşhur süs bitkisi Euphorbia milii (Dikenler tacı) olabileceği yönünde de görüşler mevcuttur. Diğer bir görüş ise Ziziphus spina-christi (Hünnap, Mesih dikeni) türünü işaret etmektedir.

Gözlem bilgileri

Coğrafi dağılım

Bitki doğal olarak Akdeniz havzası ve Orta Asya’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler]

Habitat

Çalılık, dere kenarı ve tahrip edilmiş arazilerde görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir.

Türkçe adı

Dilimizde kara çalı, çalı dikeni, çaltı dikeni, çeşmezen, isa dikeni, kara çaltı, kara diken, kışla dikeni, kunar, sıncan dikeni, sincan dikeni, karaçalıdikeni, karaçalı, dikenliçalı ve avanaktamisi adları ile bilinmektedir.

Çiçek zamanı

Mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açar.

Rakım

Deniz seviyesinden 1400 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Kullanım bilgileri

Gıda

Meyvesi çiğ ya da kurutularak tüketilebilir. Tadı kuru elmaya benzer.

Tıp

Büzücü, idrar söktürücü ve toniktir. Meyvesi çiğ ya da kurutularak tüketilebilir. Dalları esnek ve dikenlidir. Meyve ve yaprağı iltihap gidericidir.