Paeonia arietina (Şakayık)


Plantae

Bitkiler


Saxifragales

Taşkıran takımı


Paeoniaceae

Ayıgülügiller


Paeonia

Ayıgülü

Şakayık

Paeonia arietina

Paeonia arietina (Şakayık) hakkında genel bilgiler.

75 cm büyüyebilir. Yapraklar üç bölüme bölünür. İri kırmızı çiçekler görülür. Toplayıcılar nedeniyle tür ülkemizde risk altındadır. Hafif kumlu toprakları tercih eder. Yarı gölgeye ve kuraklığa dayanıklıdır. Çiçekler sadece bir hafta kalır. Tohumlar ağustos ve eylül aylarında olgunlaşır. Çiçekler erseliktir. -15 dereceye kadar dayanıklıdır. Tohumdan itibaren ancak beş yıl sonra çiçek açmaya başlar.

Tür adı Latince koç başı anlamına gelir. Türün iri ve kavisli karpellerine işaret eder. Özgün tanımda bu “Its distinguishing characters consist in the leaflets being decurrent, often even confluent, and in the germens being arched and frequently recurved, suggesting a resemblance to rams’ horns: it seems to have been well known to the old authors, as will appear in describing the varieties” cümlesi ile ifade edilmiştir.

Gözlem bilgileri

Coğrafi dağılım

Bitki doğal olarak Balkanlar ve Türkiye’de yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum]

Habitat

Alpin çayırlar, orman açıklıkları ve kayalık bölgelerde görülür. Kartepe ilçesinde gözlemlenmiştir.

Türkçe adı

Dilimizde şakayık adı ile bilinmektedir.

Çiçek zamanı

Haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açar.

Rakım

1000 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Kullanım bilgileri

Tıp

Kökü spazm çözücü ve toniktir. Taç yapraklarından elde edilen çay öksürük tedavisinde kullanılır. Bu ayrıca hemoroit ve varis tedavisinde de etkilidir.

“Paeonia arietina (Şakayık)” için 2 cevap

  1. Gürsel Saylı avatarı
    Gürsel Saylı

    mayıs ayının ortalarından başlayıp haziran ayının ilk haftası sonuna kadar açıyor. Kesinlikle temmuz ve ağustos aylarına sarkmıyor..

    1. Hüseyin Doğan avatarı

      Gürsel Bey doğrudur. Ayları belirtmek çok mantıklı değil, örneğin Antalya’da Ocak ayında açan bitki bizde Mart ayında açıyor.

Görüşünüzü Yazın