Bitkiler › Ekşiyonca takımı › Ekşiyoncagiller › Ekşiyonca › Pembe ekşiyonca
Tıbbi bitki, Yenilebilir bitki, Neofit bitki.
45 cm büyüyebilir ve 2 cm çapa ulaşabilir. Çiçekler pembe ila menekşe renkli ve erseliktir. Taç yaprak 10 ila 15 mm uzunluğundadır. Rizomlar kalın, odunsu, düzensiz boğumludur. Çiçek kurulu şemsiye halinde ve 3 ila 12 arası sayıda çiçek taşır. 15 cm uzunluğa ulaşabilen rizomlar yoluyla yayılır ve koloni oluşturur. Kapsül uzun ve silindiriktir. Yetiştirilmesi kolay bir bitkidir. -5 dereceye kadar dayanıklıdır.
Bitki doğal olarak güney Amerika’da yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümünde doğallaşmıştır. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Bahçe, yol kenarı ve duvarlarda görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir.
Dilimizde Pembe ekşiyonca adı ile bilinmektedir.
Haziran ve ekim ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 900 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Antik Yunanca ekşi anlamına gelir. Yaprakların belirgin ekşi tadına işaret eder. Cinsin Türkçe adı olan “ekşiyonca”, tadına ve üç yapraklı olmasına işaret eder. Yaprakları Trifolium (yonca) yapraklarını andırır. Tür adı Latince mafsallı anlamına gelir. Türün rizom yapısına işaret eder.
Yaprakları keskin limon tadındadır ve yenilebilir. C vitamini bakımından zengindir.
Romatizma, artrit, gut, böbrek taşı veya aşırı asitlik eğilimi olanlar bu bitkiyi kullanırken dikkatli olmalıdırlar.
Büyük miktarda tüketimi, kalsiyum emilimini inhibe edebilir. Yapraklar oksalik asit içerir, bu yüzden aşırı tüketilmesi beslenme yetersizliğine neden olabilir. Yapraklar pişirilirse bu asit miktarı azalacaktır.









Görüşünüzü Yazın