Orobanche ramosa (Narin canavarotu)

derleyen:

Orobanche ramosa

Tanımı

Orobanche ramosa (Narin canavarotu) genellikle 60 cm büyüyebilen tek ya da çok yıllık bir bitkidir. Gövde genellikle dallı, sarımsı ve salgılı tüylerle kaplıdır. Kalın bir kökten çok sayıda ince ve dik gövde üretir. Yaprakları yoktur ve klorofil yapamaz, bu yüzden diğer bitkilerin köklerinden besin alır. Birkaç çiçek görülür, bunların çanağı sarımsıdır, taç mavi ile mor arası ve tüp beyazdır. Agresif bir işgalci değildir ancak bir kere girdiğinde yok edilmesi hayli güçtür. Tohumlar 10 yıl boyunca toprakta canlı olarak kalabilir.

Canavarotu ile ilgili bilgi → Orobanche || Canavarotugiller ile ilgili bilgi → Orobanchaceae


Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Batı Afrika ve Akdeniz havzası ile Orta Asya arasında kalan bölgede yayılış gösterir ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. Genellikle Solanaceae (patlıcangiller) üzerinde parazit olarak görülen bitki umumiyetle mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 900 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Harita → Sinonimler → Herbaryum


Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca burçak boğan anlamına gelir. Cinsin parazit karakterine işaret eder. Epitet Latince çok dallı anlamına gelir. Türün genel görünümüme işaret eder. Özgün tanımda bu “caule ramoso” olarak belirtilmiştir.


Narin canavarotu
Narin canavarotu
Narin canavarotu
Orobanche ramosa
Orobanche ramosa
Orobanche ramosa

Narin canavarotu…

Orobanche ramosa, genelde çayırlarda görülen ve bahar sonundan yaz ortasına kadar çiçek açan parazit bir bitkidir.

Dilimizde narin canavarotu ve mavi çiçekli canavar otu adları ile bilinmektedir.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.