Orobanche pubescens (Tüylü kazıkotu)

derleyen:

Tüylü kazıkotu

Tanımı

Orobanche pubescens (Tüylü kazıkotu) genellikle 10 ila 60 cm büyüyebilen bir bitkidir. Gövde yoğun biçimde tüylü ya da ülgerlidir. Brate taç ile aynı uzunlukta ya da daha uzun ve genellikle beyaz salgılı ülgerlidir. Çanak bölümleri bölünmemiş ya da iki dişli, dişler dar, sıklıkla sipsivri ya da ipliksi, uzun salgılı ülgerli ve genellikle taç tüpü ile aynı uzunluktadır. Taç 1 ila 2 cm uzunluğunda silindirik, başlangıçta dik yayılıcı, zamanla ileriye doğru kavisli, sarımsı beyaz, ayaya doğru leylak ya da menekşe kahverengi, dış yüzeyi seyrek yünlüdür. Ercik taç tabanının 3 ila 4 mm üzerindedir. Ercik leylak, menekşe, mavi ya da sarı renklidir.

Canavarotu ile ilgili bilgi → Orobanche || Canavarotugiller ile ilgili bilgi → Orobanchaceae


Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Doğu Akdeniz havzası ve Kafkasya’da yayılış gösterir. Sıklıkla maydanozgiller ve papatyagiller üzerinde parazit olarak görülen bitki umumiyetle mart ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda Karamürsel ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Harita → Sinonimler → Herbaryum


Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca burçak boğan anlamına gelir. Cinsin parazit karakterine işaret eder. Epitet Latince havlı anlamına gelir. Türün yoğun biçimde havlı olmasına işaret eder.


Orobanche pubescens
Orobanche pubescens
Orobanche pubescens
Tüylü kazıkotu
Tüylü kazıkotu

Tüylü kazıkotu…

Orobanche pubescens, genelde çayırlarda görülen ve bahar başından yaz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Dilimizde tüylü kazıkotu adı ile bilinmektedir.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.