Orobanche pubescens (Tüylü kazıkotu)

derleyen:

Tanımı

10 ila 60 cm büyüyebilir. Gövde yoğun biçimde tüylü ya da ülgerlidir. Brate taç ile aynı uzunlukta ya da daha uzun ve genellikle beyaz salgılı ülgerlidir. Çanak bölümleri bölünmemiş ya da iki dişli, dişler dar, sıklıkla sipsivri ya da ipliksi, uzun salgılı ülgerli ve genellikle taç tüpü ile aynı uzunluktadır. Taç 1 ila 2 cm uzunluğunda silindirik, başlangıçta dik yayılıcı, zamanla ileriye doğru kavisli, sarımsı beyaz, ayaya doğru leylak ya da menekşe kahverengi, dış yüzeyi seyrek yünlüdür. Ercik taç tabanının 3 ila 4 mm üzerindedir. Ercik leylak, menekşe, mavi ya da sarı renklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak kuzey Afrika, Balkanlar ve Kafkasya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Sıklıkla maydanozgiller ve papatyagiller üzerinde parazit olarak görülür. Karamürsel ilçesinde gözlemlenmiştir. Mart ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde tüylü kazıkotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca burçak boğan anlamına gelir. Cinsin parazit karakterine işaret eder. Tür adı Latince havlı anlamına gelir. Türün yoğun biçimde havlı olmasına işaret eder.

Fotoğrafları