Orobanche nana (Veremotu)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Orobanche nana (Veremotu) genelde çayırlarda görülen ve bahar başından yaz ortasına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Lamiales

Ballıbaba takımı

Orobanchaceae

Canavarotugiller

Orobanche

Canavarotu

Tanımı

Orobanche nana (Veremotu) dallı ya da dalsız, salgılı tüylü ve genellikle 4 ila 30 cm boylanabilen bir bitkidir. Yapraklar pul benzeri, üçgensi, kahverengi ve klorofilden yoksundur. Çiçek durumu sıkı ya da zaman zaman gevşek terminal bir salkım olup 3 ila 8 cm uzunluğundadır. İkincil bırahteler şeritsi ve 5 ila 7 mm uzunluğundadır. Çanak dişleri bizsi ve çanak tüpü ile aynı uzunluktadır. Taç yoğun mavi-menekşe ya da nadiren lavanta ya da leylak renkli, 11 ila 17 mm uzunluğunda, içkin ve alt dudak lobları sivri uçludur. İplikçikler taç tabanına yerleştirilmiş, başçıklar çıplak ya da taban yakın hafifçe tüylü ve tepecik beyaz ya da sarımsıdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasın ile Afganistan arasında kalan bölgede yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Çayırlarda genellikle Lotus ve Oxalis cinsleri üzerinde parazit olarak görülen bitki umumiyetle mart ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1500 metreye kadar olan rakımlarda Gebze ve İzmit ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde veremotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca burçak boğan anlamına gelir. Cinsin parazit karakterine işaret eder. Tür adı Latince küçük anlamına gelir. Türün boyutuna işaret eder.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir