Site icon Kocaeli Bitkileri

Orobanche hederae (Tez canavarotu)

Orobanche hederae

Orobanche hederae; 26/06/2023; Servetiye; 1000 m.; kayalık. © Hüseyin Doğan

Tanımı

15 ila 60 cm büyüyebilir. Gövde genellikle tabanda şişkin, salgılı havlı, sarı ila kırmızımsı mor renklidir. Yapraklar 12 ila 30 mm uzunluğunda, dikdörtgensi ila mızraksı, sivridir. Çiçek kurulu 10 ila 40 cm uzunluğunda ve 2,5 ila 4 cm genişliğinde, gevşek, salgılı havlı; bırahte 12 ila 22 mm uzunluğunda, mızraksı ve sipsivridir. Çanak 10 ila 15 mm uzunluğunda, bölümler serbest, düz ya da eşit olmayan biçimde iki parçalıdır. Taç 10 ila 12 mm uzunluğunda, neredeyse tüysüz, nadiren salgılı havlı, soluk krem rengi bezeli ve kırmızımsı mor, dik yayık ila çok ya da az yayık; tüp hafifçe tabanda şişkin; dudaklar yayık, üstteki düz ila derin girintili, alttaki kirpikli değil, ortadaki lob genellikle en büyüktür. İplikçik az ya da çok tüysüz, nadiren alt bölümde hafifçe tüylüdür. Başçık tüysüzdür. Tepecik sarı renklidir. Kapsül 10 ila 12 mm. uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak batı Asya, kuzey Afrika ve Avrupa’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Genellikle Hedera (sarmaşık) üzerinde parazit olarak görülür. İl genelinde gözlemlenmiştir. Haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde tez canavarotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca burçak boğan anlamına gelir. Cinsin parazit karakterine işaret eder. Tür adı Latince Hedera üzerinde anlamına gelir. Türün konukçu olduğu cinse işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version