Orobanche gracilis (Yer göbeği)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Orobanche gracilis (Yer göbeği) genelde yüksek rakımlardaki çayırlarda görülen ve yaz aylarında çiçek açan parazit bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Lamiales

Ballıbaba takımı

Orobanchaceae

Canavarotugiller

Orobanche

Canavarotu

Tanımı

Orobanche gracilis (Yer göbeği) genellikle 60 cm büyüyebilen bir bitkidir. Çanak parçaları iki dişli, nadiren düz, dişler sipsivriya da tepeye doğru bizsi, ıraksak, 3 ila çok sayıda damarlı ve salgılı ülgerlidir. Taç çan biçiminde, geniş, ercik bağlantılarında tabana yakın, öne doğru eğik, mumsu sarı ve kırmızı ya da üst dudağın dışında ya tamamında morumsu, içeride genellikle mor ve kuruduğunda koyu kahverengi, dışında salgılı ülgerli, içinde tüysüz ve parlak; sırt bölümünün tamamı kavislidir. Ercik taç tabanına yakın, boyuncuk kısaca sipsivridir. Tepecik sarı renklidir ve genellikle mor renkle çevrilidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Kuzey Afrika ve Avrupa’da yayılış gösterir. [HaritaAlt türler, SinonimlerHerbaryum] Genellikle Fabaceae (baklagiller) üzerinde parazit olarak görülen bitki umumiyetle haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 700 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda Kartepe ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde yergöbeği adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca burçak boğan anlamına gelir. Cinsin parazit karakterine işaret eder. Tür adı Latince zarif/ince anlamına gelir. Türün genel görünümüne işaret eder. Özgün tanımda bu “It has a taller and more slender shem than Orobanche major, and is upon the whole less pubescent” olarak belirtilmiştir.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir