Site icon Kocaeli Bitkileri

Orobanche elatior (Boylu canavarotu)

Orobanche elatior

Orobanche elatior: 05/04/2024; Bayındırlık; 108 m.; yol kenarı. © Hüseyin Doğan

Tanımı

25 ila 45 cm büyüyebilir. Gövde dik, yoğun salgılı havlıdır. Yapraklar yumurtamsı mızraksı, 1,5 ila 2 cm uzunluğunda ve 4 mm genişliğinde, bırahte ve çanak boyunca salgılı havlıdır. Çiçek kurulu başak şeklinde, 6 ila 15 cm uzunluğunda, çok çiçeklidir. Bırahte benzer ve yaprakların uzunluğunda, ikincil bırahte görülmez. Çanak 1 ila 1,3 cm uzunluğunda, düzensiz olarak iki parçalı, nadiren tabanda iki parçalı, loblar yumurtamsı mızraksı, genellikle düzensiz olarak iki loblu ve nadiren düzdür. Taç sarı ya da sarı kahverengi, çan biçiminde, 2 ila 2,5 cm uzunluğunda, kavisli; üst dudak düz ya da derin girintili, 7 ila 9 mm uzunluğunda; alt dudak üst dudaktan daha kısa; loblar neredeyse yuvarlak, eşit değil ve salgılı havlıdır. İplikçik 1 ila 1,2 cm uzunluğunda; başçık oval, 1,5 ila 1,8 mm uzunluğunda ve havlıdır. Boyuncuk 1 cm uzunluğundadır. Tepecik iki lobludur. Kapsül dikdörtgensi, 1 ila 1,2 cm uzunluğunda ve 3 ila 4 mm genişliği

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak batı Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Genellikle Centaurea (peygamber çiçeği)Trifolium pratense ve Echinops (topuz) üzerinde parazit olarak görülen bitki umumiyetle haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 800 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ve Gölcük ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde boylu canavarotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca burçak boğan anlamına gelir. Cinsin parazit karakterine işaret eder. Tür adı Latince uzun anlamına gelir. Türün gövde uzunluğuna işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version