Âlem
Plantae (Bitkiler)
Takım
Lamiales (Ballıbaba takımı)
Aile
Orobanchaceae (Canavarotugiller)
Cins
Orobanche (Canavarotu)
Tür
Orobanche elatior (Boylu canavarotu)
Anahtar kelimeler
Tanımı
25 ila 45 cm büyüyebilir. Gövde dik, yoğun salgılı havlıdır. Yapraklar yumurtamsı mızraksı, 1,5 ila 2 cm uzunluğunda ve 4 mm genişliğinde, bırahte ve çanak boyunca salgılı havlıdır. Çiçek kurulu başak şeklinde, 6 ila 15 cm uzunluğunda, çok çiçeklidir. Bırahte benzer ve yaprakların uzunluğunda, ikincil bırahte görülmez. Çanak 1 ila 1,3 cm uzunluğunda, düzensiz olarak iki parçalı, nadiren tabanda iki parçalı, loblar yumurtamsı mızraksı, genellikle düzensiz olarak iki loblu ve nadiren düzdür. Taç sarı ya da sarı kahverengi, çan biçiminde, 2 ila 2,5 cm uzunluğunda, kavisli; üst dudak düz ya da derin girintili, 7 ila 9 mm uzunluğunda; alt dudak üst dudaktan daha kısa; loblar neredeyse yuvarlak, eşit değil ve salgılı havlıdır. İplikçik 1 ila 1,2 cm uzunluğunda; başçık oval, 1,5 ila 1,8 mm uzunluğunda ve havlıdır. Boyuncuk 1 cm uzunluğundadır. Tepecik iki lobludur. Kapsül dikdörtgensi, 1 ila 1,2 cm uzunluğunda ve 3 ila 4 mm genişliğindedir. Tohumlar dikdörtgensi ve 0,4 mm uzunluğundadır.
Türkçe adları
Dilimizde boylu canavarotu adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca burçak boğan anlamına gelir. Cinsin parazit karakterine işaret eder. Tür adı Latince uzun anlamına gelir. Türün gövde uzunluğuna işaret eder.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak batı Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Genellikle Centaurea (peygamber çiçeği), Trifolium pratense ve Echinops (topuz) üzerinde parazit olarak görülür. Gölcük ilçesinde gözlemlenmiştir. Haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açar. 800 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Fotoğrafları







© Doğan, Hüseyin (2022). Kocaeli Bitkileri.
Görüşünüzü Yazın