Orobanche crenata (Zıpırotu)

Tanımı

80 cm büyüyebilir. Gövde sağlamdır. Başak çok çiçeklidir. Bırahte darca mızraksı, uzun sipsivri, bolca salgılı ülgerli, sıklıkla beyaz kaba tüylü ve genellikle taç tüpü ile aynı uzunluktadır. Taç 20 ila 30 mm uzunluğunda, beyaz ya da soluk mavi ya da menekşe renkli, solduğunda beyaz ya da soluk kahverengi, neredeyse tüysüz, dudaklar geniş dişli, loblar tüysüzdür. İplikçik tabanda ülgerli, üst bölümde havlı ülgerli ve nadiren tüysüzdür. Tepecik soluk sarı ya da beyaz, menekşe ya da soluk mor renklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak kuzey Afrika, batı Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Fabaceae (baklagiller) ve özellikle Vicia faba (bakla) üzerinde parazit olarak görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Mart ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 700 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca burçak boğan anlamına gelir. Cinsin parazit karakterine işaret eder. Tür adı Latince küt dişli anlamına gelir. Türün taç yapısına işaret eder. Özgün tanımda bu “laciniis corollae crenatis” olarak belirtilmiştir.

Türkçe adları

Dilimizde zıpır otu adı ile bilinmektedir.

Fotoğrafları
© Doğan, Hüseyin (2022). Kocaeli Bitkileri.