Orobanche alba (Boğasak)

derleyen:

Tanımı

15 ila 30 cm büyüyebilir. Salgılı havlı, kahverengimsi görünümlü ve incedir. Başak 5 ila 10 cm uzunluğunda ve alt bölümde gevşektir. Bırahte genellikle taç tüpü ile aynı uzunluktadır ve ikincil bırahte görülmez. Çanak iki bölümlü, her bölüm yumurtamsı mızraksı, bırahte ile aynı uzunlukta ya da ondan hafifçe daha kısadır. Taç 15 ila 18 mm uzunluğunda ve çan biçimindedir. Ercik tabanın biraz yukarısında ve taç tüpünün altındadır. Tabandakiler hariç iplikçik tüysüz, başçık seyrekçe havlı ila tüysüzdür. Tepecik lobları kırmızımsı kahverengidir. Tepecik kahverengi ya da kırmızı, nadiren sarı ya da beyaz renklidir. Kapsül 6 ila 10 mm uzunluğunda ve ovaldir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir. [HaritaHerbaryumLamiaceae (ballıbabagiller) ailesinde ve çoğunlukla Thymus (kekik) parazitit olarak görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Nisan ve temmuz ayları arasında çiçek açar. 300 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde boğasak adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca burçak boğan anlamına gelir. Cinsin parazit karakterine işaret eder. Tür adı Latince beyaz anlamına gelir. Türün taç rengine (her zaman beyaz renkli değildir) işaret eder. Özgün tanımda bu “corolla cylindracea magnitudine praecedentis alba” olarak belirtilmiştir.

Fotoğrafları