Tanımı
Soğanı 15 ila 25 mm uzunluğunda ve 18 ila 32 mm çapındadır. 6 ila 10 arası yaprak barındırır. Bu yapraklar şeritsi, üst yüzeyleri beyaz çizgili, 30 cm uzunluğunda ve 8 mm genişliğindedir. Sıkapa 10 ila 30 cm uzunluğundadır. Çiçekler yalancı şemsiye halindedir, 6 ila 20 arası çiçek görülür. Çiçekler beyazdır ve arka yüzlerinde yeşil bir şerit vardır. Tohumlar siyah renklidir. Tohumlar haziran ve temmuz aylarında olgunlaşır. -20 dereceye kadar dayanıklıdır. 5 ila 10 bitkilik gruplar halinde dikilmelidir. Bitkiler arasında 15 cm açıklık bırakılmalıdır.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak doğu Avrupa ve kuzey Afrika’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Orman açıklıkları, tarla ve çayırlarda görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Mart ve mayıs ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1400 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Takım
Asparagales (Kuşkonmaz takımı)
Aile
Asparagaceae (Kuşkonmazgiller)
Cins
Ornithogalum (Akyıldız)
Tür
Ornithogalum umbellatum (Sunbala)
Anahtar kelimeler
Türkçe adları
Dilimizde sunbala ve adi tükürük otu adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca kuş sütü anlamına gelir. Olasılıkla çiçeklerin saf beyaz rengine işaret eder. Bazı türlerde ise çiçekler kuş pisliğini andırır. Tür adı Latince şemsiye gibi anlamına gelir. Çiçek kurulunun yapısına işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Ornithogalum umbellatum medium angustifolium”dur. Zehirlenme belirtileri arasında aşırı tükürük salgılanması da vardır, tükürük otu yaygın adının bununla ilgisi olabilir.
Gıda
Soğanı pişirilerek tüketilebilir.
Tıp
Soğanından homeopatik ilacı elde edilir. Bazı kanser türlerinin tedavisinde yararlıdır.
Dikkat
Temas halinde bazı hassas insanlarda dermatite neden olabilir. Soğanı zehirlidir.
Fotoğrafları










© Doğan, Hüseyin (2022). Kocaeli Bitkileri.
Görüşünüzü Yazın