Ornithogalum refractum (Dönek yıldız)

derleyen:

Dönek yıldız

Tanımı

Ornithogalum refractum (Dönek yıldız) genellikle 4 ila 14 cm büyüyebilen bir bitkidir. Sıkapa diktir. Yapraklar şeritsi ya da neredeyse ipliksi, sıkapadan daha uzun, 1,5 ila 3 cm genişliğinde, üst yüzeyi belirgin biçimde beyaz çizgili, kenarları düz ve tüysüzdür. Çiçek kurulu yalancı şemsiye halinde ve 4 ila 6 arası çiçeklidir. Çiçek örtüsü bölümleri çoğunlukla 14 ila 20 mm uzunluğunda, içi beyaz, dışı beyaz ve yeşil şeritlidir. Meyve zamanı çiçek sapı tabanda kalıncadır. Kapsül kanatsızdır.

Akyıldız ile ilgili bilgi → Ornithogalum || Kuşkonmazgiller ile ilgili bilgi → Asparagaceae


Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Macaristan ile Kafkasya arasında kalan bölgede yayılış gösterir. Yamaçlar ve çayırlarda görülen bitki umumiyetle mart ve nisan ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 300 metreye kadar olan rakımlarda Karamürsel, Kartepe ve İzmit ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Harita → Alt türler → Sinonimler → Herbaryum


Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca kuş sütü anlamına gelir. Olasılıkla çiçeklerin saf beyaz rengine işaret eder. Bazı türlerde ise çiçekler kuş pisliğini andırır. Tür adı Latince geriye kıvrık anlamına gelir ve bu bağlamda yapraklarının bir noktadan sonra aşağı doğru kıvrılmasına dikkat çekmektedir. Bitki için önerilen dönek yıldız adı açık bir şekilde bilimsel adında yer alan refractumdan üretilmiştir.


Ornithogalum refractum
Ornithogalum refractum
Ornithogalum refractum
Dönek yıldız
Dönek yıldız
Dönek yıldız

Dönek yıldız…

Ornithogalum refractum, özellikle düşük rakımlarda görülen, kısa boylu ve bahar aylarında çiçek açan bir bitkidir.

Dilimizde sakarca, çiğdem çiçeği ve kargasarımsağı adları ile bilinmektedir.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.