Ornithogalum pyrenaicum (Eşek susamı)

derleyen:

Özet

Ornithogalum pyrenaicum (Eşek susamı) genellikle çayırlarda görülen ve yaz aylarında çiçek açan uzun boylu bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asparagales

Kuşkonmaz takımı

Asparagaceae

Kuşkonmazgiller

Ornithogalum

Akyıldız

Tanımı

Ornithogalum pyrenaicum (Eşek susamı) genellikle 30 ila 100 cm büyüyebilen bir bitkidir. Yapraklar birkaç adettir ve bunlar çiçek zamanı genellikle kurumuş olurlar. Yapraklar sıkapadan daha kısa, şeritsi, 2 ila 5 mm genişliğinde, kenarları genellikle düz ya da nadiren minik dişlidir. Çiçek kurulu silindirik, 7 ila 17 cm uzunluğunda ve 25 ila 40 arası sayıda çiçek taşır. Çiçeklerin örtüsü bölümleri 7 ila 8 mm uzunluğunda, içi soluk sarı, dışı yeşil renklidir. Çiçek sapı meyve zamanı dik yayılıcı ve 25 mm uzunluğundadır. Kapsül oval ters koniktir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa, kuzey Afrika ve Kafkasya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Yamaçlar ve çayırlarda görülen bitki umumiyetle mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1300 metreye kadar olan rakımlarda Kandıra, Gebze ve Dilovası ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde eşek susamı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca kuş sütü anlamına gelir. Olasılıkla çiçeklerin saf beyaz rengine işaret eder. Bazı türlerde ise çiçekler kuş pisliğini andırır. Tür adı Latince Pireneler anlamına gelir ve açık bir şekilde türün tip yerine dikkat çekmektedir. Özgün tanımda yer alan “Habitat in Alpibus Helveticis, Genevensibus, Pyrenaicis” ifadesine karşın türün yayılış alanı çok daha geniştir.

Gıda

Genç sürgünler pişirilerek tüketilebilir. Ayrıca kuşkonmaz ikamesi olarak kullanılmıştır.

Dikkat

Fotoğrafları


Yorumlar

  1. Sürekli okuyorum verdiğiniz harika bilgileri. Bazı bitkilerin hiyerarşisini koymadığınız oluyor. Fırsat bulup eklerseniz çok faydalanacağım. Sevgiler. Teşekkürler

    1. Güzel sözleriniz için teşekkür ederim 🙂

Görüşünüzü Yazın