Bitkiler › Kuşkonmaz takımı › Kuşkonmazgiller › Akyıldız › Eşek susamı
Yenilebilir bitki, Süs bitkisi.
30 ila 100 cm büyüyebilir. Yapraklar birkaç adettir ve bunlar çiçek zamanı genellikle kurumuş olurlar. Yapraklar sıkapadan daha kısa, şeritsi, 2 ila 5 mm genişliğinde, kenarları genellikle düz ya da nadiren minik dişlidir. Çiçek kurulu silindirik, 7 ila 17 cm uzunluğunda ve 25 ila 40 arası sayıda çiçek taşır. Çiçek örtüsü bölümleri 7 ila 8 mm uzunluğunda, içi soluk sarı, dışı yeşil renklidir. Çiçek sapı meyve zamanı dik yayılıcı ve 25 mm uzunluğundadır. Kapsül oval ters koniktir. Popüler bir süs bitkisidir.
Bitki doğal olarak Avrupa, kuzey Afrika ve Kafkasya’da yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Yamaçlar ve çayırlarda görülür. Kandıra, Gebze ve Dilovası ilçelerinde gözlemlenmiştir.
Dilimizde Eşek susamı adı ile bilinmektedir.
Mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 1300 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Antik Yunanca kuş sütü anlamına gelir. Olasılıkla çiçeklerin saf beyaz rengine işaret eder. Bazı türlerde ise çiçekler kuş pisliğini andırır. Tür adı Latince Pireneler anlamına gelir. Özgün tanımda yer alan “Habitat in Alpibus Helveticis, Genevensibus, Pyrenaicis” ifadesine rağmen türün yayılış alanı çok daha geniştir.
Genç sürgünler pişirilerek tüketilebilir. Kuşkonmaz ikamesi olarak kullanılır.
Soğanı ile temas edilmesi halinde bazı insanlarda dermatite neden olabilir.










Doğan, Hüseyin (2022). Ornithogalum pyrenaicum (Eşek susamı) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/ornithogalum-pyrenaicum/ Erişim tarihi: 2 February 2023