Site icon Kocaeli Bitkileri

Ornithogalum narbonense (Akbaldır)

Özet

Ornithogalum narbonense (Akbaldır) özellikle ekili arazilerde görülen ve yaz başında çiçek açan uzun boylu bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asparagales

Kuşkonmaz takımı

Asparagaceae

Kuşkonmazgiller

Ornithogalum

Akyıldız

Tanımı

Ornithogalum narbonense (Akbaldır) genellikle 40 ila 50 cm ve en çok 70 cm büyüyebilen bir bitkidir. Soğanı beyazımsı ve ovaldir. Gövde diktir. Yapraklar birkaç adet, etli, mızraksı ve 8 ila 15 mm genişliğindedir. Yapraklar sıkapadan daha kısadır. Çiçek kurulu silindirik ve 25 ila 75 arası sayıda çiçeklidir. Çiçeklerin 1 ya da 2 cm uzunluğunda bırahteleri vardır. Yıldız biçiminde 6 beyaz taç yaprak vardır ve ortalarından soluk yeşil renkli bir damar geçer. Çiçek örtüsü bölümleri çoğunlukla 10 ila 16 mm uzunluğunda, içi beyaz ve dışı da yeşil şeritlidir. 6 ercik vardır. İplikçik beyaz ve başçıklar sarı renklidir. Meyve zamanı saplar 40 mm uzunluğunda ve diktir. Kapsül oval ila oval silindiriktir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Kafkasya, Ortadoğu ve Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Yamaçlar, tarlalar ve tahrip edilmiş arazilerde görülen bitki umumiyetle mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde akbaldır, ak pandur ve kurt soğanı adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca kuş sütü anlamına gelir. Olasılıkla çiçeklerin saf beyaz rengine işaret eder. Bazı türlerde ise çiçekler kuş pisliğini andırır. Tür adı Latince Narbonne, Fransa anlamına gelir ve açık bir şekilde türün tip yerine dikkat çekmektedir. Özgün tanımda yer alan “Habitat in Galliae australis, & Italica agris” cümlesine karşın, bitkinin yayılış alanı oldukça geniştir.

Gıda

Bilhassa soğanı ve genç yaprakları tüketilmektedir.

Fotoğrafları

Exit mobile version