Site icon Kocaeli Bitkileri

Ornithogalum comosum (Göze sasal)

Göze sasal

Ornithogalum comosum: 03/07/2023; Denizli Göleti; 220 m.; sulak alan. © Hüseyin Doğan

Özet

Ornithogalum comosum (Göze sasal) genellikle nemli alanların yakınlarında görülen ve bahar aylarında çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asparagales

Kuşkonmaz takımı

Asparagaceae

Kuşkonmazgiller

Ornithogalum

Akyıldız

Tanımı

Ornithogalum comosum (Göze sasal) çoğunlukla 9 ila 30 cm cm büyüyebilen bir bitkidir. Soğanların yanında soğancık mevcut ya da değildir. Sıkapa çıplak ve dik olup genellikle yapraklardan daha uzundur. Yaprak sayısı 3 ila 6 ya da nadiren 9 adettir. Yapraklar, şeritsi, mat yeşil mavi renkli, 2 ila 4 mm genişliğinde, kenarları minik dişli, alt yüzeyi çıplak ve üst yüzeyinde beyaz şerit görülmez. Çiçek kurulunda 9 ila 14 arası sayıda çiçek bulunabilir. Çiçek örtüsü bölümleri 12 ila 14 mm uzunluğunda, ters mızraksı, içi beyaz ve dışı yeşil şeritlidir. Meyve zamanı çiçek sapı dik yayılıcıdır. Kapsül silindirik ila ters yumurtamsı olup kanatsızdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak doğu Avrupa’dan ve Türkiye’ye kadar olan bölgede yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Yamaçlar ve sulak alanların kenarında görülen bitki umumiyetle mart ve mayıs ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda Gebze ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde göze sasal adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca kuş sütü anlamına gelir. Olasılıkla çiçeklerin saf beyaz rengine işaret eder. Bazı türlerde ise çiçekler kuş pisliğini andırır. Tür adı Latince çok yapraklı anlamına gelir açık bir şekilde türün cins içinde yaprak sayısının ayırt edici özelliği olmasını vurgular. İkili adlandırma öncesi adı “Ornithogalum spicatum comosum, flore lacteo”dur.

Fotoğrafları

Exit mobile version