Orlaya (Dilkanatan)

Özet

Orlaya (Dilkanatan) çalılık, işlenmemiş araziler ve orman sınırlarında yetişen ve tek yıllık bitkilerden oluşan bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Apiales

Maydanoz takımı

Apiaceae

Maydanozgiller

Tanımı

Orlaya (Dilkanatan) çıplak ya da havlı tek yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Yapraklar 2 ya da 3 teleksi ve en uçtaki bölüm derin teleksidir. Şemsiye birleşik ve terminaldir. İnvolukrum ile involusel mevcut ve belirgindir. Kollar 2 ila 12 adettir. Bırahte 2 ya da 3 adet, darca yumurtamsı ila mızraksı, kuruzarsı kenarlı ve kolların yarısı uzunluğundadır. Taç yapraklar beyaz ya da pembemsi, en dıştaki ışınsal, yüreksi, derince iki loblu, zaman zaman çok büyük ve belirgindir. Diğer taç yapraklar ters yumurtamsı ve kıvrık lobçuk ile derin girintilidir. Çanak beş adet küçük dişlidir.

Meyve mekiksi elipsoit, güçlü biçimde sıkıştırılmış ve birincil çıkıntılar tüy benzeri dikenlere sahiptir. İkincil çıkıntılar güçlü, yayık ya da kıvrık dikenli olup hafifçe genişletilmiş ancak tabanda birleşiktir. Yağ kanalı ikincil çıkıntıların altında tektir. Disk küçük ve düz ya da hafifçe olukludur. Sitilopodyum koniksi, boyuncuk uzun ve yayıktır. Karpofor iki parçalıdır. Besidoku sırt bölümünde sıkıştırılmıştır. Cins Akdeniz havzası ve Avrupa ile İran arasındaki bölgede yayılış göstermektedir. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins 1770 – 27 Şubat 1829 yılları arasında yaşamış Macar eğitimci ve hekim Johann Orlay‘a adanmıştır.

Kocaeli’ndeki türler

Orlaya (Dilkanatan)

Orlaya daucoides

Dilkanatan