Tanımı
20 ila 40 cm büyüyebilen sağlam yapılı bir bitkidir. Tabanda 4 ila 6 arası genişçe mızraksı ya da dikdörtgensi, uçları küt, 12 cm uzunluğunda ve 4 cm genişliğinde yaprak bulunur ve bunlarda benek görülmez. Üstteki yaprakları kılıflıdır. Bırahte sarımsı yeşil renklidir ve yumurtalığı hafifçe aşar. Çiçek kurulu dikdörtgensi ve sıkıdır. Çiçekler soluk sarı renklidir. Yanal çanak yapraklar yayılıcı ya da kıvrıktır. Dudak yuvarlaksı yumurtamsı, düz, beneksiz ve 6 ila 8 mm çapındadır. Dudak lobları düzdür. Mahmuz sağlam, silindirik ve yumurtalıkla aynı uzunluktadır.
Gözlem bilgileri
Avrupa’dan Kafkasya’ya kadar olan bölgede doğal olarak yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Orman açıklıklarında yüksek rakımlı alpin çayırlarda görülür. Kartepe ve Başiskele ilçelerinde, 1 ila 20 arası bireyden oluşan popülasyonlar halinde gözlemlenmiştir. Nisan ve mayıs ayları arasında çiçek açar. 1000 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Etimoloji
Yunanca testis anlamına gelir. Bitkilerin yumru biçimine atıftır. Adını bir satir (yarı keçi yarı insan formunda olan mitolojik varlık) ve bir nimfin oğlu olan Orchis’ten (ὄρχις) almaktadır. Bacchus festivalinde bir rahibeye tecavüze yeltenen Orchis, vahşi hayvanlar tarafından parçalanmış ve orkideye dönüşmüştür. Romalılar satirlerin orkide ile beslendiğini düşünür ve bu nedenle bu bitkilere satyrion derlerdi. Tür adı Latince soluk anlamına gelir. Çiçek renginin soluk sarı renginde olmasına işaret eder.
Takım
Asparagales (Kuşkonmaz takımı)
Aile
Orchidaceae (Salepgiller)
Cins
Orchis (Salep)
Tür
Orchis pallens (Solgun salep)
Anahtar kelimeler
Türkçe adları
Dilimizde solgun salep adı ile bilinmektedir.
Fotoğrafları







© Doğan, Hüseyin (2022). Kocaeli Bitkileri.
Görüşünüzü Yazın