Bitkiler › Karanfil takımı › Kaktüsgiller › Kaynanadili › Hint inciri
Tıbbi bitki, Yenilebilir bitki, Neofit bitki.
3 ila 5 metre büyüyebilir. Gövde 30 ila 45 cm çapa ulaşabilir. Çiçekler beyaz, sarı ya da kırmızı olabilir. İç tepaller sarı ila turuncu renkli, 25 ila 50 mm uzunluğundadır. İplikçik ve başçık sarı renklidir. Boyuncuk parlak kırmızı, ercik lobları sarı renklidir. Meyve sarı, turuncu ya da mor renklidir. Tohumlar soluk kahverengi, çembersi, 4 ila 5 mm çapında ve çıkıntılıdır.
Bitki doğal olarak orta Amerika’da yayılış gösterir ancak mutfak değeri nedeniyle dünyanın ılıman bölgelerinde yetiştirilmektedir. Ekonomik değeri en yüksek kaktüs türüdür. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Yerleşim bölgelerine yakın alanlarda görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir.
Dilimizde Hint inciri, Frenk inciri, Frenk yemişi, Kayındili, Kaynadili, Kaynanadili, Kaynanayumruğu, Mandadili, Mart yemişi ve Tahta yemişi adları ile bilinmektedir.
Nisan ve temmuz ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 400 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Antik Yunanca Opus anlamına gelir. Kelime ilk defa Theophrastus tarafından kullanılmıştır ve tanım bölümünde Opus şehrinde meyvelerinin yenilebildiği ve yaprakları yoluyla çoğaltılan bir bitki olduğundan bahseder. Bu kısa tanım, örneğin Opuntia ficus-indica’ya uyar ancak Theophrastus’un zamanında Yeni Dünya’da hiçbir Opuntia türü mevcut değildi. Bitkinin dilimizdeki karşılığı olan kaynana dili, bazı Sanseviera ve Opuntia türlerinin İngilizce karşlığı olan “mother in law’s tongue”dan tercüme edilmiştir. Tür adı Latince hint inciri anlamına gelir. Epitette hint kelimesinden kastedilen, Amerika kıtasıdır. Amerika kıtasına ilk ayak basanlar Hindistan’a vardıklarını düşünmüştü.
Meyvesi çiğ olarak tüketilir. Karpuza yakın bir tadı vardır. C vitamini bakımından zengindir.
Çiçekler ve saplar spazm çözücü, idrar söktürücü ve yumuşatıcıdır. Gövde ilk yardım önlemi olarak yaralı uzuvların çevresine bağlanmıştır. Çiçekler büzücüdür ve kanamayı azaltmak ve gastrointestinal sistemdeki problemleri, özellikle ishal, kolit ve irritabl barsak sendromunu tedavi etmek için kullanılır. Çiçekler, prostat bezinin tedavisinde de kullanılır.
Bitkide görülen çapa tüyler dokunulduğunda kolayca deriye girer ve rahatsızlık verebilir. Tohumları sindirim sistemi sorunu olanlar tarafından yutulursa bir dizi soruna yol açabilir.













Doğan, Hüseyin (2022). Opuntia ficus-indica (Hint inciri) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/opuntia-ficus-indica/ Erişim tarihi: 5 February 2023