Ophrys × vetula (Asi salebi)

Tanımı

Ophrys scolopax ile hayli yakındır. 15 ila 40 cm büyüyebilen bir bitkidir. Çiçek kurulu başak formundadır ve 3 ila 9 arası sayıda görece iri çiçek bulundurur. Çiçek biçimi ve rengi hayli değişken bir türdür. Çanak yapraklar geniş oval, pembe renklidir ortalarından belirgin bir yeşil damar geçer. Taç yapraklar üçgensi, daha küçük ve pembe renklidir. Dudak 11 mm uzunluğunda, dışbükeydir ancak zamanla düzleşir ve genişler. Dudak merkezi koyu kahverengi, kadifemsi tüylü ve üst bölümde üçgensi açık kahverengi ya da sarı renklidir. Ayna kırmızımsı kahverengi ila morumsu renklidir. Tırnak dik, iri ve sıklıkla üç lobludur.

Gözlem bilgileri

Bitki Avrupa ile Türkiye’de doğal olarak yayılış gösterir. Çalılık, makilik, ormanlık alan sınırı ve çayırlarda görülür. Gebze ilçesinde, 3 adet birey tek noktada gözlemlenmiştir. Nisan ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 300 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde asi salebi adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Yunanca kaş anlamına gelir. Çiçeklerin kenarları belirgin biçimde tüylüdür. Diğer görüş ise Roma uygarlığında kadınların kaşlarını karartmak için bu bitkileri kullanmaları ile ilgilidir. Plinius, bitkileri Roma’da kadınların kaşlarını karartmak için kullandıklarını yazar. rını karartmak için bu bitkileri kullanmaları ile ilgilidir. Plinius, bitkileri Roma’da kadınların kaşlarını karartmak için kullandıklarını yazar. Tür adı Latince yaşlı kadın anlamına gelir. Tür tanımlanırken, çiçek yapısının yaşlı bir kadının yüzünü andırdığı düşünülmüştü.

Fotoğrafları
© Doğan, Hüseyin (2022). Kocaeli Bitkileri.

Görüşünüzü Yazın