Site icon Kocaeli Bitkileri

Ophrys holosericea (Deşdiye salebi)

Deşdiye salebi

Ophrys holosericea: 14/05/2019; Ballıkayalar; 70 m.; sulak alan. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Ophrys holosericea (Deşdiye salebi) genelde makilik alanlarda görülen ve bahar ortasından yaz başına kadar çiçek açan bir orkide türüdür.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asparagales

Kuşkonmaz takımı

Orchidaceae

Salepgiller

Ophrys

Arısalebi

Tanımı

Ophrys holosericea (Deşdiye salebi) genellikle 15 ila 40 cm büyüyebilen bir bitkidir. Yapraklar 3 ila 6 adet olup dik-yayılıcıdır. Çiçekler çeşitli boyutlarda ve 2 ila 6 adettir. Çanak yapraklar yumurtamsı, 16 mm uzunluğunda, 8 mm genişliğinde, soluk gül, gül-morumsu ya da beyazımsı renklerde olup ortasından yeşil renkli bir damar geçer. Taç yapraklar üçgensi, kulaksı, en çok 4 mm uzunluğunda, gül ya da gül-morumsu renkli ve yoğun biçimde kadifemsidir. Dudak düz kenarlı, nadiren yanal kesikli ya da üç loblu, ters yumurtamsı, trapez şeklinde ya da enine yumurtamsı, genellikle uzunluğundan daha geniş, tabana doğru iki adet hörgüçlü, ucu sarımsı-yeşil kalkık tırnaklı, kestane ya da kırmızımsı-kahverengi ve kadifemsidir. Ayna değişken desenlidir.

Gözlem bilgileri

Bitki Avrupa ile doğu Akdeniz havzasında doğal olarak yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Çalılık, makilik, ormanlık alan sınırı ve çayırlarda görülen bitki umumiyetle nisan ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 300 metreye kadar olan rakımlarda Gebze ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde deşdiye salebi adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Yunanca kaş anlamına gelir. Çiçeklerin kenarları belirgin biçimde tüylüdür. Diğer görüş ise Roma uygarlığında kadınların kaşlarını karartmak için bu bitkileri kullanmaları ile ilgilidir. Plinius, bitkileri Roma’da kadınların kaşlarını karartmak için kullandıklarını yazar. rını karartmak için bu bitkileri kullanmaları ile ilgilidir. Plinius, bitkileri Roma’da kadınların kaşlarını karartmak için kullandıklarını yazar. Tür adı Antik Yunanca ipekle kaplı anlamına gelir. Türün labellumunun ipeksi tüylerle kaplı olmasına işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version