
Tavşan salebi
Anahtar kelimeler: Akdeniz elementi.
Dolaşım
Bitkiler › Kuşkonmaz takımı › Salepgiller › Arısalebi › Tavşan salebi
Dağılımı
Bitki doğal olarak Avrupa ve Ortadoğu’da yayılış gösterir.
Genel bilgiler
20 ila 60 cm büyüyebilir. Başak 2 ila 15 arası çiçek taşır. Çanak yapraklar yeşil ya da zeytin yeşili renklidir. Taç yapraklar mızraksı ya da dilsi, sarımsı yeşil ya da kahverengimsi, sıklıkla çanak yapraklardan daha koyu renkli, kenarları dalgalı ve çıplaktır. Dudak belirgin gümüş mavi renkli ve H harfine benzer bir şekil barındırır. Yapraklar 4 ila 6 arası sayıda, tabanda küme halinde, en alttaki yumurtamsı ve en üstteki genişçe mızraksıdır.
Gözlem
Nemli çayırlar, makilik alanlar ve sulak alanların kenarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir.
Yaygın adları
Tavşan salebi.
Çiçek zamanı
Mart-Mayıs ayları.
Yükseklik
0-400 metre arası.
Etimoloji
Yunanca “kaş” anlamına gelir. Çiçeklerin kenarları belirgin biçimde tüylüdür. Diğer görüş ise Roma uygarlığında kadınların kaşlarını karartmak için bu bitkileri kullanmaları ile ilgilidir. Plinius, bitkileri Roma’da kadınların kaşlarını karartmak için kullandıklarını yazar. Tür adı Antik Yunanca “yabanarısına benziyor” anlamına gelir. Türün çiçek yapısının zarkanatlı cinsi olan Sphex cinsini andırmasına işaret eder.
Biliyor musunuz?
Kumlu ve kuru toprakları tercih eden madenci arı (Andrena nigroaenea) tarafından tozlanır. Bitki tozlaşma için dişi madenci arıların kokusuna taklit eder ve böylece erkekleri kendine çeker.
Fotoğrafları
Literatür
The Gardeners Dictionary: eighth edition no. 8. 1768. Mill.