
Sarı salep
Anahtar kelimeler: Nadir bitki, Akdeniz elementi, Asgari endişe (LC).
Dolaşım
Bitkiler › Kuşkonmaz takımı › Salepgiller › Arısalebi › Sarı salep
Dağılımı
Bitki Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde doğal olarak yayılış gösterir.
Genel bilgiler
10 ila 30 cm büyüyebilen bir bitkidir. Yapraklar tabanda, 3 ila 5 arası sayıda, mızraksı ila ovaldir. Çiçek kurulu başak formundadır ve 1 ila 7 arası sayıda çiçek bulundurur. Çanak yapraklar yumurtamsı ve yeşil renklidir. Sırttaki dik ve yandakiler yayılıcıdır. Taç yapraklar şeritsi, uçları küt ve sarımsı yeşil renklidir. Dudak yayılıcı, üç loblu ve sarı renkli olup ortasında kahverengi ila kahverengimsi mor renkli ve kadifemsi bir bölge görülür.
Gözlem
Çalılık, makilik, ormanlık alan sınırı ve çayırlarda görülür. Kocaeli için nadir bir türdür. Dilovası ve Gebze ilçelerinde, 1 ila 10 arası sayıda bireylerden oluşan koloniler halinde gözlemlenmiştir.
Yaygın adları
Sarı salep.
Çiçek zamanı
Mart-Nisan ayları.
Yükseklik
0-600 metre arası.
Etimoloji
Yunanca “kaş” anlamına gelir. Çiçeklerin kenarları belirgin biçimde tüylüdür. Diğer görüş ise Roma uygarlığında kadınların kaşlarını karartmak için bu bitkileri kullanmaları ile ilgilidir. Plinius, bitkileri Roma’da kadınların kaşlarını karartmak için kullandıklarını yazar. Tür adı Latince “sarı renkli” anlamına gelir. Türün çiçek rengine işaret eder. Alttür adı ise Latince “Celile” anlamına gelir. Károly Rezsö Soó von Bere türün tip yeri için “Palaestina” notunu düşmüştür.
Fotoğrafları










Literatür
Annalen des Naturhistorischen Museums in Wien 36: 12 1923. (H.Fleischm. & Bornm.) Soó