Ophrys holosericea (Sinek salebi)

Tanımı

Bazı kaynaklarda Ophrys oestrifera adı ile geçmektedir. 15 ila 60 cm büyüyebilen bir bitkidir. Yapraklar tabanda, 3 ila 6 arası sayıda, diktir. Çiçek kurulu başak formunda görece sıkı ve  2 ila 12 arası sayıda çiçek bulundurur. Çanak yapraklar gül, mor ya beyazımsı yeşil renklidir ve ortasında koyu yeşil bir damar izlenir. Taç yapraklar mızraksı, 4 ila 5,5 mm uzunluğunda, kadifemsi ve gül mor renklidir. Dudak üç loblu, 8 ila 12 mm uzunluğunda, kahverengi ila kahverengimsi mor renkli ve kadifemsidir.

Gözlem bilgileri

Bitki Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde doğal olarak yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Çalılık, makilik, ormanlık alan sınırı ve çayırlarda görülür. İzmit, Kartepe, Başiskele, Gebze ilçelerinde, 10 ila 50 arası sayıda bireylerden oluşan koloniler halinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açar. 100 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde sinek salebi adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Yunanca kaş anlamına gelir. Çiçeklerin kenarları belirgin biçimde tüylüdür. Diğer görüş ise Roma uygarlığında kadınların kaşlarını karartmak için bu bitkileri kullanmaları ile ilgilidir. Plinius, bitkileri Roma’da kadınların kaşlarını karartmak için kullandıklarını yazar. Tür adı Antik Yunanca ipekle kaplı anlamına gelir.

Fotoğrafları
© Doğan, Hüseyin (2022). Kocaeli Bitkileri.

Görüşünüzü Yazın