Bitkiler › Kuşkonmaz takımı › Salepgiller › Arısalebi › Kedigözü
Nadir bitki, Akdeniz elementi, Asgari endişe (LC).
5 ila 40 cm büyüyebilen bir bitkidir. Yapraklar tabanda, 3 ila 4 arası sayıda, genişçe mızraksı ila yumurtamsıdır. Çiçek kurulu başak formundadır ve 2 ila 8 arası sayıda çiçek bulundurur. Çanak yapraklar genişçe dikdörtgensi, sırt hafifçe kukuletalı, yanallar yayılıcı ve yeşil ila sarımsı yeşil renklidir. Taç yapraklar şeritsi ve küt uçludur. Dudak düz ya da hafifçe içbükey, tabanda kamamsı, 10 mm uzunluğunda ve 3 lobludur. Orta lob çentikli ya da iki loblu kahverengimsi mor renkli ve kadifemsidir.
Bitki Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde doğal olarak yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Çalılık, makilik, ormanlık alan sınırı ve çayırlarda görülür. Kocaeli için nadir bir türdür. İzmit ve Gebze ilçelerinde, 50 civarında bireylerden oluşan koloniler gözlemlenmiştir.
Dilimizde Kedigözü adı ile bilinmektedir.
Mart ve nisan ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 300 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Yunanca kaş anlamına gelir. Çiçeklerin kenarları belirgin biçimde tüylüdür. Diğer görüş ise Roma uygarlığında kadınların kaşlarını karartmak için bu bitkileri kullanmaları ile ilgilidir. Plinius, bitkileri Roma’da kadınların kaşlarını karartmak için kullandıklarını yazar. Tür adı Latince koyu renkli anlamına gelir. Çiçek rengine işaret eder.
Tek çiçek 10.000’in üzerinde tohum üretebilir. Andrena arıları tarafından tozlanır ve erkekleri çekebilmek için dişi arıların kokusunu yayar.











Doğan, Hüseyin (2022). Ophrys fusca (Kedi gözü) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/ophrys-fusca/ Erişim tarihi: 6 February 2023