Ophrys bombyliflora (Bombus salebi)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Ophrys bombyliflora (Bombus salebi) genelde nemli çayırlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan küçük bir orkide türüdür.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asparagales

Kuşkonmaz takımı

Orchidaceae

Salepgiller

Ophrys

Arısalebi

Tanımı

Ophrys bombyliflora (Bombus salebi) genellikle 5 ila 15 cm büyüyebilen bir bitkidir. Yapraklar tabanda, 4 ila 7 arası sayıda, mızraksı ila dikdörtgensidir. Çiçek kurulu 2 ila 5 arası sayıda çiçek bulundurur. Çanak yapraklar genişçe yumurtamsı, 8 ila 10 mm uzunluğunda ve yeşilimsi ila kahverengimsi renklidir. Taç yapraklar üçgensi dikdörtgensi, 4 ila 5 mm uzunluğunda, kadifemsi ve yeşilimsi kahverengidir. Çiçek merkezi çıplak, parlak ve kahverengi tonlarındadır. Dudak dairesel, derince üç loblu ve tabanda keseciklidir. Bitki erken dönemde çiçek açtığı için rekabet şartları daha elverişlidir. Vejetatif olarak çoğalabilen bir bitkidir ve bu sayede birbirine yakın çok sayıda bireyden oluşan büyük koloniler oluşturabilir.

Gözlem bilgileri

Bitki Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde doğal olarak yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Çalılık, makilik, ormanlık alan sınırı ve çayırlarda görülen bitki umumiyetle mart ve mayıs ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 400 metreye kadar olan rakımlarda İzmit, Kandıra ve Gebze ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde bombus salebi adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Yunanca kaş anlamına gelir ve bu bağlamda çiçeklerin kenarlarının belirgin biçimde tüylü olmasına dikkat çekmektedir. Diğer görüş ise Roma uygarlığında kadınların kaşlarını karartmak için bu bitkileri kullanmaları ile ilgilidir. Plinius, bitkileri Roma’da kadınların kaşlarını karartmak için kullandıklarını yazar. Tür adı Latince yabanarısı çiçekli anlamına gelir. Çiçeklerin bombus arısına (Bombus terrestris) benzemesine işaret eder.

Bilgi

Eucera arıları tarafından tozlanan bitki, bu arıların dişilerinin feromonlarını salgılayarak erkekleri kendine çeker. Görünümü nedeniyle bitkiye minik ayı da denilir.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir