Onosma bornmuelleri (Amasya şincarı)

derleyen:

Özet

Onosma bornmuelleri (Amasya şincarı) genelde makilik alanlarda görülen ve bahar ortasından yaz ortasına kadar çiçek açan endemik bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Boraginales

Hodan takımı

Boraginaceae

Hodangiller

Onosma

Emzikotu

Tanımı

Onosma bornmuelleri (Amasya şincarı) genellikle 12 ila 30 cm büyüyebilen bir bitkidir. Taç başlangıçta soluk sarı renklidir ancak zamanla krem ila beyaz rengine döner. Gövde 1 ila 4 arası sayıdadır. Yaprakların üst yüzeyi yayılıcı kıllı, kısaca tüylüdür. Taban yaprakları 35 ila 70 mm uzunluğunda ve 5 ila 7 mm genişliğinde, ters mızraksı kaşıksı, tepede sivri ya da küttür. Çiçek kurulu 1 ya da 2 talkım halindedir. Bırahte şeritsi mızraksı ve 17 mm uzunluğundadır. Çiçek sapı çiçek zamanı 1 mm uzunluğunda iken meyve zamanı 2 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak sadece Türkiye’de yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Orman açıklıkları, çalılıklar ve yol kenarında görülen bitki umumiyetle nisan ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda Gebze ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde amasya şincarı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca eşek kokulu anlamına gelir. Kokusunu eşekleri etkilediği rivayet edilir. Birûni’ye göre kelime çocuk düşürücü anlamına gelir. Tür 6 Şubat 1862 – 19 Aralık 1948 tarihleri arasında yaşamış Alman bitki bilimci Joseph Friedrich Nicolaus Bornmüller’a adanmıştır. Anadolu’nun bitki çeşitliliği üzerine çalışmıştır. Amasya şincarı adı ise, türün sinonimi olan Onosma amasiana adından çıkarılmıştır.

Fotoğrafları