Onosma (Emzikotu)

Özet

Onosma (Emzikotu) genelde kayalık alanlarda görülen ve teşhisi hayli güç olan türleri barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Boraginales

Hodan takımı

Boraginaceae

Hodangiller

Tanımı

Onosma (Emzikotu) genellikle odunsu çok yıllık ya da iki yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Tüy örtüsü tipik olarak kıllıdır. Çıplak ya da yıldızsı kısa kıllı kabarcıklardan yayık ila yaslanıcı kıl örtüsü ortaya çıkar. Kabarcıklardan nadiren yoktur ve kıl örtüsü nadiren tüylere indirgenmiştir. Çiçekler tepede ya da yanal ve tepede bırahteli talkımlar halindedir ve bunlar genellikle baş aşağı sarkık konumdadır. Çanak tabana kadar beş parçalı ya da nadiren taban yakın kısa tüpsü kupa iledir ve loblar çiçeklenmeden sonra belrigin biçimde genişlemektedir.

Taç tüpsü, silindirik çansı ila çomaksı, beyaz, krem, sarı ya da turuncu renklidir. Bazı türlerde çiçeklenmeden hemen sonra çiçekler kırmızımsı, kahverengimsi ya da mavimsi renklere dönerler. Taç lobları genellikle çok kısa ve yayık ya da geriye kıvrıktır. Halka tüylü ya da nadiren çıplaktır. İplikçiler düzleştirilmiş ve alt bölümde taç tüpüne kaynaşıktır. Fındıkçık 4 ya da az sayıda, yumurtamsı ila üç açılı ya da piramitsi, genellikle pürüzsüz ve parlak ve sivri uçlu ya da gagalıdır. Cins Akdeniz havzası ve Avrasya’ya özgüdür. Teşhisi oldukça zor bir cinstir. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca eşek kokulu anlamına gelir. Kokusunu eşekleri etkilediği rivayet edilir. Birûni’ye göre kelime çocuk düşürücü anlamına gelir.

Kocaeli’ndeki türler

Onosma bracteosa

Onosma bracteosa

Küpeli emcek

Onosma × bornmuelleri

Onosma bornmuelleri

Amasya şincarı

Onosma cinerea

Onosma cinerea

Emzikotu