Site icon Kocaeli Bitkileri

Onosma cinerea (Emzik otu)

Emzik otu

Onosma cinerea: 14/04/2017; Kocaeli Kent Ormanı; 354 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Onosma cinerea (Emzik otu) genelde makilik alanların sınırlarında görülen ve bahar sonundan yaz ortasına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Boraginales

Hodan takımı

Boraginaceae

Hodangiller

Onosma

Emzikotu

Tanımı

Onosma cinerea (Emzik otu) halihazırda bazı kaynaklarda Onosma taurica var. brevifolia adı ile geçmektedir. 15 ila 30 cm büyüyebilir. Gövde genellikle basit, uzun tüylerle kaplıdır. Yapraklar yaslanıcı kıllı ve kısaca tüylü, genellikle beyazımsı; taban yaprakları 25 ila 60 mm uzunluğunda, gövde yaprakları şeritsi mızraksı ila şeritsi dikdörtgensi, tepede küt ve üsttekiler sapsızdır. Çiçek kurulu 1 ila 2 arası terminal salkım halinde, meyve zamanı uzunlamasınadır. Bırahte genellikle çanaktan daha kısadır. Taç beyaz, krem ya da sarı renkli, 22 ila 25 mm uzunluğunda, çan biçiminde ve tüysüzdür. Meyve 2,5 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak sadece Türkiye’de yayılış gösterir. Ancak Onosma taurica var. brevifolia‘nın, Onosma cinerea‘nın sinonimi olarak kabul edilmesi ile endemik statüsünü yitirmiştir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Tarlalar, çayırlar ve kayalık yamaçlarda görülen bitki umumiyetle mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 100 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde emzikotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca eşek kokulu anlamına gelir. Kokusunu eşekleri etkilediği rivayet edilir. Birûni’ye göre kelime çocuk düşürücü anlamına gelir. Tür adı Latince kül renkli anlamına gelir. Türün yapraklarının yapısına işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version