Tanımı
Bazı kaynaklarda Onosma taurica var. brevifolia adı ile geçmektedir. 15 ila 30 cm büyüyebilir. Gövde genellikle basit, uzun tüylerle kaplıdır. Yapraklar yaslanıcı kıllı ve kısaca tüylü, genellikle beyazımsı; taban yaprakları 25 ila 60 mm uzunluğunda, gövde yaprakları şeritsi mızraksı ila şeritsi dikdörtgensi, tepede küt ve üsttekiler sapsızdır. Çiçek kurulu 1 ila 2 arası terminal salkım halinde, meyve zamanı uzunlamasınadır. Bırahte genellikle çanaktan daha kısadır. Taç beyaz, krem ya da sarı renkli, 22 ila 25 mm uzunluğunda, çan biçiminde ve tüysüzdür. Meyve 2,5 mm uzunluğundadır.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak sadece Türkiye’de yayılış gösterir. Ancak Onosma taurica var. brevifolia‘nın, Onosma cinerea‘nın sinonimi olarak kabul edilmesi ile endemik statüsünü yitirmiştir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Tarlalar, çayırlar ve kayalık yamaçlarda görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açar. 100 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Türkçe adı
Dilimizde emzikotu adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca eşek kokulu anlamına gelir. Kokusunu eşekleri etkilediği rivayet edilir. Birûni’ye göre kelime çocuk düşürücü anlamına gelir. Tür adı Latince kül renkli anlamına gelir. Türün yapraklarının yapısına işaret eder.
Fotoğrafları









Görüşünüzü Yazın