Onosma bracteosa (Küpeli emcek)

derleyen:

Özet

Onosma bracteosa (Küpeli emcek) genelde kayalık yamaçlarda görülen ve bahar sonundan yaz ortasına kadar çiçek açan endemik bir türdür.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Boraginales

Hodan takımı

Boraginaceae

Hodangiller

Onosma

Emzikotu

Tanımı

Onosma bracteosa (Küpeli emcek) genellikle 15 ila 30 cm büyüyebilir. Gövde genellikle çok sayıda, basit ya da hafif dallı, yayık kıllı ve kısa yoğun tüylüdür. Taban yaprakları rozet oluşturur ve genellikle çiçeklenme zamanı kurumuş olurlar. Bunlar 20 ila 50 mm uzunluğunda ve 3 ila 10 mm genişliğinde, mızraksı kaşıksı, saplı ya da sapsızdır. Gövde yaprakları 15 ila 50 mm uzunluğunda ve 2,5 ila 7 mm genişliğinde, dikdörtgensi ila dikdörtgensi mızraksı, tepede küt ya da sivridir. Çiçek kurulu 1 ila 3 arası terminal salkım halindedir. Bırahte şeritsi ila şeritsi mızraksı ve çanaktan daha uzundur. Çiçek sapı çok kısadır. Çanak çiçek zamanı 10 ila 12 mm, meyve zamanı 23 mm uzunluğundadır ve lobları şeritsi sivridir. Taç krem ila soluk sarı renkli, silindirik çan biçimli ila sopamsı çan biçimlidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak sadece Türkiye’de yayılış gösterir. [Harita] Tarlalar, stepler ve kayalık yamaçlarda görülen bitki umumiyetle mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 400 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda Kartepe ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde küpeli emcek adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca eşek kokulu anlamına gelir. Kokusunu eşekleri etkilediği rivayet edilir. Birûni’ye göre kelime çocuk düşürücü anlamına gelir. Tür adı Latince çok bırahteli anlamına gelir. Türün bırahtelerinin olağanın üzerinde sayıda olmasına işaret eder.

Fotoğrafları