Site icon Kocaeli Bitkileri

Onosma aucherana (Emcek)

Onosma aucherana

Özet

Onosma aucherana (Emcek) genelde yamaçlarda görülen ve bahar sonundan yaz sonuna kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Boraginales

Hodan takımı

Boraginaceae

Hodangiller

Onosma

Emzikotu

Tanımı

Onosma aucherana (Emcek) genellikle 10 ila 30 cm büyüyebilen bir bitkidir. Gövde basit, kıllı ya da kısaca yaslanıcı seyrek tüylüdür. Yapraklar 10 ila 30 mm uzunluğunda ve 3 ila 8 mm genişliğinde, dikdörtgensi kaşıksı ila dikdörtgensi, tepede küt, kenarları kıvrık, yaslanıcı kıllıdır. Çiçek kurulu genellikle tek, nadiren 2 ila 3 arasıdır. Bırahte mızraksı, 10 mm uzunluğundadır. Çiçek sapı çiçek zamanı 1 mm, meyve zamanı 2,5 mm uzunluğundadır. Çanak 7 ila 11 mm uzunluğunda, lobları şeritsi mızraksı, tepede sivri, kıllıdır. Taç beyaz, krem ya da sülfür sarısı renginde, 16 ila 18 mm uzunluğunda, silindirik çan biçimlidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. KEW’e göre bitki sadece Bulgaristan ve Yunanistan’da mevcuttur. [HaritaSinonimler] Orman açıklıkları, alpin çayırlar ve yamaçlarda görülen bitki umumiyetle mayıs ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlemek mümkündür. İzmit ilçesinden kayıt bildirilmiştir ancak biz henüz göremedik.

Türkçe adı

Dilimizde emcek adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca eşek kokulu anlamına gelir. Kokusunu eşekleri etkilediği rivayet edilir. Birûni’ye göre kelime “çocuk düşürücü” anlamına gelir. Tür 2 Ekim 1792 – 6 Ekim 1838 tarihleri arasında yaşamış Fransız bitki bilimci Pierre Martin Rémi Aucher-Éloy’a adanmıştır. 1830’da İstanbul’a taşınmış ve Anadolu’dan bitki örnekleri toplamıştır.

Exit mobile version