Bitkiler › Papatya takımı › Papatyagiller › Kangal › Atdikeni
Tıbbi bitki, Avrupa-Sibirya elementi.
60 ila 100 cm. büyüyebilir. Gövde 2 ila 6 arası çiçek başından oluşan yalancı şemsiyenin altında dallı, yapraksı ve boyunca kanatlı; kanatlar 2 ila 4 arası sayıda, dikenli ve dişli; dikenler 3 ila 15 mm uzunluğunda, uçlarında üçgensi loblu ve belirgin damarlıdır. Yapraklar dikdörtgensi mızraksı ve uca doğru şeritsi olma eğiliminde, teleksi loblu, loblar düzensiz dizili, üçgensi, belirgin damarlı, üst yapraklar zaman zaman düzdür. Çiçek başları kanatlı yapraksı gövde üzerinde taşınır. İnvolukrum küresel, 3 ila 4 cm uzunluğunda ve 2 ila 5 cm genişliğinde, taban düz ya da içbükey, filariler mızraksı, 30 ila 40 mm uzunluğundadır. Çiçekler iç filarilerin uzunluğunda ya da onlardan daha uzundur.
Bitki doğal olarak Avrasya’da yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Step, tarlalar ve çalılıklarda görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir.
Dilimizde Atdikeni, Eşek dikeni, Eşek helvası, Eşek kömürdeği ve Eşek közlemesi adları ile bilinmektedir.
Haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açar.
300 ila 1400 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Antik Yunanca eşek osuruğu anlamına gelir. Bu bitkileri tüketen eşeklerde meydana getirdiği etkisine işaret eder. Bitkiler eşeklerde gaz giderici olarak kullanılmıştır. Tür adı Latince Kırım anlamına gelir. Carl Ludwig von Willdenow’un özgün tanımında bu “Habitat in Tauria” olarak belirtilmiştir.
Karaciğer sorunlarında kullanılır.








Doğan, Hüseyin (2022). Onopordum tauricum (At dikeni) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/onopordum-tauricum/ Erişim tarihi: 6 February 2023