Onopordum (Kangal)

Özet

Onopordum (Kangal) gürbüz yapılı otlardan oluşan ve istilacı potansiyeli yüksek bir dizi türü barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Tanımı

Onopordum (Kangal) genellikle 50 ila 400 cm büyüyebilen iki yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Bitkiler ilk yıl tabanda rozet oluşturur, ikinci yıl ise gövde hızla büyüyerek iri çiçekler açar ve tohumlar olgunlaştıktan hemen sonra ölürler. Gövde kalın, dik, dallı, dikenli kanatlı ve ağsı tüylüdür. Yapraklar tabanda ve gövdede, taban yaprakları saplı, gövde yaprakları saplı, dikenli, basit, teleksi loblu, az teleksi ya da derin teleksidir. Taban yaprakları genellikle gövde yapraklarından daha büyüktür.

Çiçek başları tablamsı ve tek ya da yalancı şemsiye halindedir. İnvolukrum yarı küresel ya da küreseldir. Filariler 8 ila 10 adet sıra halinde çok sayıda, şeritsi ila yumurtamsı, kenarları düz, uçları sert dikenli ve orta ve dışta olanları sıklıkla kıvrıktır. Çiçek tablası düz ila dışbükey ve peteksidir. Çiçekçikler çok sayıda, tüpsü ve leylak ya da mor renklidir. Kapçık silindirik, 4 ila 5 köşeli ve çıplaktır. Sorguç çok sayıda sakallı ya da tüye sahiptir. Bazı türlerin çiçek başları ve yaprakları tüketilir. Cins Avrasya ve Kuzey Afrika’ya özgüdür ancak günümüzde Amerika ve Avustralya kıtalarına da dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca eşek osuruğu anlamına gelir. Bu bitkileri tüketen eşeklerde meydana getirdiği etkisine işaret eder. Bitkiler eşeklerde gaz giderici olarak kullanılmıştır.

Kocaeli’ndeki türler