Site icon Kocaeli Bitkileri

Ononis viscosa subsp. breviflora (Siyek dikeni)

Ononis viscosa subsp. breviflora

Ononis viscosa subsp. breviflora: 03/05/2017; Kocaeli Kent Ormanı; 354 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan.

Tanımı

15 ila 40 cm büyüyebilir. Gövde genellikle tabanda dallıdır. Alt ve üst yapraklar tek yaprakçıklı, diğerleri üç yaprakçıklıdır. Yaprakçıklar minik dişli, yumurtamsı ila dikdörtgensidir. Çiçekler uzun yapraksı salkım halindedir. Çiçek sapı 10 ila 40 mm uzunluğunda, uzun kılçıklı ve tek çiçeklidir. Çanak çan biçiminde, 7 ila 10 mm uzunluğundadır. Taç soluk sarı renkli, 5 ila 13 mm uzunluğunda ve bayrakçık çoğunlukla kırmızı çizgilidir. Meyve şeritsi ila şeritsi dikdörtgensi, 10 ila 20 mm uzunluğunda ve 2 ila 6 mm genişliğindedir. Tohumlar böbrek biçimli ila daireseldir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Kayalık yamaçlar, çalılık ve çayırlarda görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 900 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde siyek dikeni adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca eşeğin işine yarar anlamına gelir. Cinse bağlı bazı türlerin sivri dikenleri vardır ve bu nedenle sadece eşekler tarafından tercih edilirler. Tür adı Latince yapışkan anlamına gelir. Türün salgılı tüy yapısına işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Anonis lutea viscosa latifolia minor, flore pallido”dur. Alttür adı ise Latince kısa çiçekli anlamına gelir ve alttürü, türden ayıran küçük taç ve kısa çiçek sapı özelliğine işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version