Özet
Ononis viscosa subsp. breviflora (Siyek dikeni) genelde çalılık alanlarda görülen ve bahar sonundan yaz ortasına kadar çiçek açan bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Ononis viscosa subsp. breviflora (Siyek dikeni) genellikle 15 ila 40 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Gövde genellikle tabanda dallıdır. Alt ve üst yapraklar tek yaprakçıklı, diğerleri üç yaprakçıklıdır. Yaprakçıklar minik dişli, yumurtamsı ila dikdörtgensidir. Çiçekler uzun yapraksı salkım halindedir. Çiçek sapı 10 ila 40 mm uzunluğunda, uzun kılçıklı ve tek çiçeklidir. Çanak çan biçiminde ve 7 ila 10 mm uzunluğundadır. Taç soluk sarı renkli, 5 ila 13 mm uzunluğunda ve bayrakçık çoğunlukla kırmızı çizgilidir. Meyve şeritsi ila şeritsi dikdörtgensi, 10 ila 20 mm uzunluğunda ve 2 ila 6 mm genişliğindedir. Tohumlar böbrek biçimli ya da daireseldir.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler] Kayalık yamaçlar, çalılık ve çayırlarda görülen bitki umumiyetle mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 900 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde siyek dikeni adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca eşeğin işine yarar anlamına gelir. Cinse bağlı bazı türlerin sivri dikenleri vardır ve bu nedenle sadece eşekler tarafından tercih edilirler. Tür adı Latince yapışkan anlamına gelir ve bu bağlamda türün salgılı tüy yapısına işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Anonis lutea viscosa latifolia minor, flore pallido”dur. Alttür adı ise Latince kısa çiçekli anlamına gelir ve alttürü, türden ayıran küçük taç ve kısa çiçek sapı özelliğine işaret eder.
Bir yanıt yazın