Site icon Kocaeli Bitkileri

Ononis reclinata (Şeytantaburesi)

Ononis reclinata

Ononis reclinata: 14/05/2019; Ballıkayalar; 70 m.; sulak alan. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

2 ila 15 cm büyüyebilir. Gövde tabandan itibaren dallı, seyrek ve salgılı tüylüdür. Yapraklar 3 yaprakçıklı, yaprakçıklar 5 ila 8 mm uzunluğunda, ters mızraksı ila ters yumurtamsı daireseldir. Çiçek kurulunun birincil dalları 10 mm uzunluğunda ve tek çiçeklidir. Çiçek sapı 5 ila 10 mm uzunluğunda ve kılçıklı değildir. Taç 5 ila 10 mm uzunluğunda, pembe ya da mor renkli ve çanağa eşit uzunluktadır. Çanak çan biçiminde, loblar şeritsi mızraksı ve 3 damarlıdır. Meyve 8 ila 14 mm uzunluğundadır. Yirmiye yakın tohum barındırır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Kayalık yamaçlar, deniz kenarı ve çalılıklarda görülür. Körfez ve Gebze ilçelerinde gözlemlenmiştir. Nisan ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 700 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde şeytan taburesi adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca eşeğin işine yarar anlamına gelir. Cinse bağlı bazı türlerin sivri dikenleri vardır ve bu nedenle sadece eşekler tarafından tercih edilirler. Tür adı Latince geriye eğik anlamına gelir. Türün çanak yapısına işaret eder. Özgün tanımda bu “Calyx defloratus reflectitur” olarak belirtilmiştir.

Fotoğrafları

Exit mobile version