Ononis (Kayışkıran)

Ononis (Kayışkıran) hakkında genel bilgiler.

Özet

Ononis (Kayışkıran) genelde ekili arazilerin civarında görülen ve bazı türleri mesane ile böbrek şikâyetlerinde kullanılan bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Fabales

Bakla takımı

Fabaceae

Baklagiller

Tanımı

Ononis (Kayışkıran) genellikle 30 ila 60 cm büyüyebilen tek ya da çok yıllık otlar ile çalılardan oluşan bir cinstir. Basit salgılı ya salgısız tüylü ya da nadiren tüysüzcedirler. Gövdeler dik, tabandan itibaren dallı ve zaman zaman dikenlidir. Yapraklar 1 ila 3 yaprakçıklı, nadiren tek teleksidir ve yaprakçıklar genellikle dişlidir. Çiçekler koltuklarda, tek ya da iki ila üç arası sayıdadır. Çanak çan biçiminde ya da nadiren tüpsü olup dişleri tüpten daha uzundur. Taç yapraklar sarı, beyaz, pembe ya da mor renkli olup 1 ila 2 cm uzunluğundadır. Meyve dikdörtgensi ila baklavamsı, 8 ila 9 mm uzunluğunda, kalıcı çanak ile eşit uzunlukta ya da onun hafifçe aşmakta ve ucu gagalıdır. Tohumlar meyve başına 2 ya da 3 adet, böbreksi, kahverengi ila siyah renkli ve pürüzsüz ya da kabarcıklıdır. Cins Kuzey Afrika ve Avrasya’ya özgüdür ancak günümüzde Avustralya ve Amerika kıtalarına da dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca eşeğin işine yarar anlamına gelir. Cinse bağlı bazı türlerin sivri dikenleri vardır ve bu nedenle sadece eşekler tarafından tercih edilirler. Cins için önerilen Türkçe isim kayışkıran, muhtemelen yabancı dillerdeki karşılığından çıkarılmıştır. Cinse bağlı türlerin sert gövdeleri ekili arazilerde tırmığın işlemesini güç hale getirirler.

Kocaeli’ndeki türler

Ononis mitissima

Ononis mitissima

Köse kayışkıran

1

Quercus cerris (Saçlı meşe) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık biçimde görülen bir bitkidir.

3

Quercus coccifera (Kermes meşesi) Akdeniz ülkelerinde kültürel açıdan önemli olan ve binlerce yıldır kullanılan meşhur bir bitkidir.

5

Quercus robur (Saplı meşe) binlerce yıldır tıbbi ve gıda amaçlı olarak kullanılan, ayrıca peyzajlara dikilen meşhur bir bitkidir.

7

Quercus rubra (Kızıl meşe) özellikle yapraklarını güz mevsiminde aldıkları renkler nedeniyle yaygın biçimde peyzajlara dikilen bir bitkidir.

9

Quercus ilex (Pırnal meşesi) genelde düşük rakımlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan her dem yeşil bir meşe türüdür.

11

Quercus infectoria (Mazı meşesi) binlerce yıldır derileri işlemek ve boya elde etmek için kullanılan bir çalıdır.

13

Quercus frainetto (Macar meşesi) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık halde görülen bir bitkidir.

Derleyen

İzmitli, Kocaeli Üniversitesi'nde bitki tarihi üzerine çalışıyor.

Total 2156 content entries
Hakkında

Kocaeli’nde görülen bitkilerin klasik ve modern kaynaklara göre tıbbi, mutfak, ekonomik, vb. alanlardaki potansiyelinin ortaya konması amaçlanmış, ayrıca ilin bitki zenginliği fotoğraflarla desteklenerek ilgililer için bir kaynak oluşturulması gayesi güdülmüştür.