
Adi korunga
Anahtar kelimeler: Asgari endişe (LC).
Dolaşım
Bitkiler › Bakla takımı › Baklagiller › Korunga › Adi korunga
Dağılımı
Bitki doğal olarak Avrupa ve Asya’da yayılış gösterir.
Genel bilgiler
30 ila 70 cm büyüyebilir. Gövde yükselici ya da diktir. Yapraklar 7 ila 10 çift arası, dikdörtgensi ila dikdörtgensi yumurtamsı yaprakçıktan oluşur. Kulakçık kahverengidir. Çiçek sapı yapraklardan daha uzundur. Çanak 5 ila 7 mm uzunluğunda, seyrek tüylüdür. Taç koyu damarlı pembe renklidir. Bayrakçık 10,5 ila 12 mm, kanatçıklar 2 mm, kayıkçık 10 ila 12 mm uzunluğundadır. Meyve 5 ila 8 mm uzunluğundadır.
Gözlem
Tarlalarda görülür. Kartepe ilçesinde gözlemlenmiştir.
Yaygın adları
Esparcet, Common sainfoin, Holy clover; Adi korunga, Eşek otu, Evliya otu.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca “eşek yemi” anlamına gelir. İlk defa Dioscorides tarafından kullanılmıştır ve cinsin diğer otçul hayvanlar tarafından tercih edilmemesine rağmen eşekler tarafından iştahla tüketilmesine işaret eder. Tür adı Latince “Vicia yapraklı” anlamına gelir. Türün yapraklarının Vicia (bakla) yapraklarını andırmasına işaret eder.
Geleneksel tıp
Bağırsak parazitlerini düşürücüdür, bu nedenle otçul hayvanlara verilerek bağırsaklarındaki parazitlerin temizlenmesi amaçlanır. Hayvan yemi olarak kullanılır.
Dioscorides: Kaynatılarak ağrılı idrara çıkma vakalarında kullanılır. Terleticidir.
Plinius: Kurutularak toz haline getirilir ve ağrılı idrar ile gevşek bağırsak vakalarında kullanılır. Suyu terleticidir.
İbn-i Sînâ: Sivilce ve çıbanları yok etmek için kullanılır.
Fotoğrafları







Literatür
Flora Carniolica, Editio Secunda 2: 76. 1772. Scop.