Site icon Kocaeli Bitkileri

Onobrychis oxyodonta (Kır korungası)

Onobrychis oxyodonta

Onobrychis oxyodonta: 05/06/2021; Hereke; 20 m.; yol kenarı. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

20 ila 60 cm büyüyebilir. Gövde yatık ya da yükselicidir. Yapraklar 5 ila 8 çift arası, şeritsi ila şeritsi eliptik yaprakçık taşır. Kulakçık kaynaşıktır. Çiçek sapı yapraklardan daha uzundur. Çiçek salkımı yumurtamsı dikdörtgensi ya da dikdörtgensi, birkaç ya da çok çiçeklidir. Çanak 4 ila 6 mm uzunluğundadır. Taç koyu çizgili pembe renklidir. Bayrakçık 7 ila 9 mm, kanatçıklar 2 ila 4 mm, kayıkçık 6 ila 8 mm uzunluğundadır. Meyve 4 ila 5 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Balkanlar ve Türkiye’de yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Çalılık, yol kenarı ve tarlalarda görülür. Gebze ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve ağustos ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde kır korungası adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca eşek yemi anlamına gelir. İlk defa Dioscorides tarafından kullanılmıştır ve cinsin diğer otçul hayvanlar tarafından tercih edilmemesine rağmen eşekler tarafından iştahla tüketilmesine işaret eder. Tür adı Antik Yunanca keskin dişli anlamına gelir. Türün meyve yapısına işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version