Onobrychis oxyodonta (Kır korungası)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Onobrychis oxyodonta (Kır korungası) genelde ekili arazilerin civarında görülen ve bahar sonundan yaz sonuna kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Fabales

Bakla takımı

Fabaceae

Baklagiller

Onobrychis

Korunga

Tanımı

Onobrychis oxyodonta (Kır korungası) genellikle 20 ila 60 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Gövde yatık ya da yükselicidir. Yapraklar 5 ila 8 çift arası, şeritsi ila şeritsi eliptik yaprakçık taşır. Kulakçık kaynaşıktır. Çiçek sapı yapraklardan daha uzundur. Çiçek salkımı yumurtamsı dikdörtgensi ya da dikdörtgensi, birkaç ya da çok çiçeklidir. Çanak 4 ila 6 mm uzunluğundadır. Taç koyu çizgili pembe renklidir. Bayrakçık 7 ila 9 mm, kanatçıklar 2 ila 4 mm, kayıkçık 6 ila 8 mm uzunluğundadır. Meyve 4 ila 5 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Balkanlar ile Kafkasya arasındaki bölgede yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Çalılık, yol kenarı ve tarlalarda görülen bitki umumiyetle mayıs ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ve Gebze ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde kır korungası adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca eşek yemi anlamına gelir. İlk defa Dioscorides tarafından kullanılmıştır ve cinsin diğer otçul hayvanlar tarafından tercih edilmemesine rağmen eşekler tarafından iştahla tüketilmesine işaret eder. Tür adı Antik Yunanca keskin dişli anlamına gelir ve açık bir şekilde türün meyve yapısına işaret eder.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir